Košík plný hub

4889_smallTaké jste si zpříjemnili dovolenou chozením po lese a sbíráním hříbků a teď nemáte moc nápadů na jejich zpracování? Nabízíme vám trošku inspirace v naší gurmánské kuchyni. Po ránu je nejpříjemnější začít den vydatnou omeletou a můžete začít přemýšlet, jakou polévku uvaříte k obědu. Dáte-li přednost zeleninové nebo kuřecí polévce s hříbky či hutnější krémové polévce. S výbornou chutí si ale také nezadá česká kulajda. Pokud ale patříte spíše k těm, kteří dávají přednost těstovinám, určitě vyzkoušejte naše recepty na rychlé těstoviny nebo na jiné houbové špagety či ravioly.

Naším tipem pro horké letní dny je však chutné houbové rizoto nebo kuřecí rizoto s houbama, které zasytí, ale neunaví vás natolik, abyste museli vzdát svůj odpolední program. Jste-li ale milovníci lišek a omáček, máme zde skvělý recept na liškovou omáčku nebo na houbovku s kuřecím masem. Knedlíkoví nadšenci se mohou nechat navnadit třeba knedlíčky s houbovou nádivkou.

Mezi námi se najdou i vášniví sběratelé, kteří houby sbírají jen pro radost, ale nejí je. Své úlovky suší nebo zpracovávají dle vlastního uvážení a potom s nimi obdarovávají své blízké. Tipem naší redakce na zpracování hříbků pro ty, kdo nemají dostatek místa na jejich sušení, je mražení.

Hodně štěstí na houbách i v kuchyni!

 

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 08. 2009

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já uschovávám houby tak, že je nejdříve uvařím ve slané vodě, potom zamrazím. Dám do plastových boxů. Po zmrazení vyndám a vložím do mikrotenového sáčku. Zaberou méně místa a použití je velmi jednoduché - víceméně přidávám do hotové polévky, omáčky a pod.a krátce povařím.

heleen1 07. 10. 2009, 14:57

Ajaja
Tak já (vedle sušení) uchovávám houby také zamražené, ale předtím je nevařím - prostě je jen očistím, nakrájím, dám do krabiček a do mrazáku, odkud jsou kdykoliv k použití, ani je předtím nerozmrazuji. Dělám to tak už řadu let a je to v pohodě.

Ajaja 27. 12. 2009, 11:08

Chybějící obrázek
Dřív jsem taky zamrazila houby syrové, ale ty zaberou v mrazáku daleko víc místa .

heleen1 27. 12. 2009, 11:26

Ajaja
Mykologové říkají, že houby rostou celoročně (a někde jsem četla, že údajně v zimě rostoucí jsou všechny jedlé - opakovaně)... Fakt je, že v lese je vídám i v zimě, leč jsou to ty, které nesbírám (zatím?). Sbíráte někdo něco ze zimních hub ?

Ajaja 01. 01. 2010, 22:21

Chybějící obrázek
To je zajímavý dotaz.. taky vím, že rostou, ale / zatím / je nesbírám ...Uvidíme, jestli se někdo ozve..

heleen1 01. 01. 2010, 22:48

Ajaja
Tak jsem nakoukla do atlasu hub a ono je jich fakt dost, co rostou i v zimě... No, potřebovala bych to vidět s nějakým houbařem v reálu, sbírat to jen tak bych si netrouvla. Ale možná uvážím, že posbírám a využiju možnosti konzultovat s mykologickou poradnou....

Ajaja 02. 01. 2010, 12:18