Zahrada na parapetu. Teď je čas zasít

Začátkem jara potřebuje naše tělo dostatek vitaminů a minerálů, aby překonalo jarní únavu. Venku na záhonech ještě skoro nic neroste, ale mini zahrádku s něčím k jídlu si můžete pořídit třeba na okenní parapet.
Ideální stanoviště pro pěstování jedlých klíčků je okno orientované na jih nebo jihozápad, světlo a teplo. K pěstování si připravte speciální klíčidla se síty nebo ploché misky, buničinu, vatu nebo pěstební substrát a rozprašovač s odstátou pitnou vodou.

Výběr osiva

Ke klíčení se nehodí semínka ošetřená chemickými přípravky, určená k vysetí na záhon nebo do skleníku. Semínka ke klíčení seženete třeba v bio prodejnách nebo obchodech se zdravou výživou. Na obalech je uvedeno, že jsou určena ke klíčení a ke konzumaci. Vysít si můžete třeba bílé nebo červené zelí, rukolu, brokolici, ředkvičky, řeřichu, hořčičné semínko nebo červenou řepu.

V mini zahrádceZahrada na parapetu. Teď je čas zasít

Na plochou mísu rozložte vlhkou vatu, buničinu nebo lehce udusejte substrát a rovnoměrně posypte semínky. Pro rychlejší klíčení můžete zakrýt mikrotenem a nezapomeňte pravidelně rosit. Zhruba za deset dnů můžete sklízet první úrodu.

Zelené zdraví

Pokud budete pěstovat klíčky na vatě nebo buničině, nemusíte je před konzumací mýt, stačí si ustřihnout potřebné množství nůžkami. Klíčky tepelně neupravujte, ztratily by potřebné vitaminy. Dají se konzumovat čerstvé, třeba na plátku chleba s máslem, ale přidat je můžete i do salátů, pomazánek, smoothie nebo s nimi ozdobit chlebíčky a kanapky.

Náš tip:

Klíčky se skvěle hodí do různých dipů, které pak můžete podávat s kousky čerstvé zeleniny. Základem dipů je jogurt nebo kysaná smetana, či jejich rostlinná alternativa, kterou ochutíte drceným česnekem, chilli papričkou a špetkou soli.

přidejte na:
Šéfredaktor

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
To zní dobře. Musím se už konečně taky dát k tomu pěstování a klíčení bylinek. Už mám ve skleníku zaseté ředkvičky, mrkev, sazenice paprik, cuket, okurek a rajčat, tak už jenom chvíli počkat a budeme konečně sklízet vlastní zeleninu. Pak ještě dozraje ovoce na stromech a začnu zavařovat a sušit v sušičce, kterou jsem si objednala z https://www.all-the-best.eu/ , aby až se zima zeptá, co jsem dělala v létě, tak abych jí měla co odpovědět :-) .

Týna Ryglová 23. 04. 2024, 21:02