Ajax-loader
Ajaja

Ajaja

Baví mě vaření a ráda zkouším i nové věci. No, zkouším nové věci... někdy je to jen objevení objeveného, zvláště když narazím na "staré moudrosti". Ale řekněte, nebyla by škoda, kdyby zapadly do zapomnění ?

Fotogalerie

Recepty

Pečená brambora plněná brokolicí

Pečená brambora plněná brokolicí

Brambory zabalíme po omytí do alobalu a předpečeme si je do poloměkka. Parmazán nastrouháme. Brokolici nasekáme najemno a krátce povaříme. Mezitím si nakrájíme jarní cibulku nadrobno a slaninu na kostičky. Nakrájenou slaninu nasucho orestujeme, př...

Pomerančová marmeláda

Pomerančová marmeláda

Pomeranče použijeme chemicky neošetřené, jinak je nutné je důkladně omýt horkou vodou. Kůru z pomerančů nastrouháme najemno, asi ze dvou pomerančů nakrájíme škrabkou tenké proužky. Vymačkáme důkladně veškerou šťávu ze všech pomerančů. Měli bychom ...

Grapefruitový koktejl

Grapefruitový koktejl

Smícháme, mimo plátků grapefruitů, všechny suroviny a rozlijeme do sklenic, které ozdobíme právě oněmi plátky grapefruitu.

Novoroční guláš

Novoroční guláš

Maso nakrájíme na větší kostky, cibuli na kostičky a česnek na plátky. Maso okořeníme a promícháme. Na sádle osmahneme cibulku i česnek, pak přidáme ochucené maso, které také orestujeme. Poté je zalijeme trochou vývaru a piva a dusíme pod pokličko...

Cibule na hořčici

Cibule na hořčici

Vývar si smícháme s kremžskou hořčicí. Cibuli oloupeme, pokrájíme a osmahneme na másle. Poté ji podlijeme bílým vínem a vydusíme. Zaprášíme ji hladkou moukou a podlijeme vývarem s hořčicí, promícháme, osolíme a dusíme, až je směs hustá. Je to výbo...

Kapustové brambory

Kapustové brambory

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme do měkka v osolené vodě. Kapustu si také očistíme, překrojíme na menší kousky a také uvaříme v osolené vodě (můžeme vařit dohromady s bramborami). Měkké brambory i kapustu dáme do jednoho hrnce (pok...

Kapusta pečená do křupava

Kapusta pečená do křupava

Kapustu nakrájíme na proužky, stačí cca 2 cm široké. Krátce ji spaříme v horké vodě a necháme okapat. Mezitím si vytřeme plech olivovým olejem, na něj rozprostřeme okapanou kapustu a pokapeme zbylým olivovým olejem. Dáme krátce při vyšší teplotě z...

Karamelizované brambory

Karamelizované brambory

Brambory dobře omyjeme a dáme vařit to osolené vody (a kdo chce, může pro lepší chuť přidat trochu mletého kmínu). Po uvaření je scedíme, necháme zchladit a oloupeme. Nakrájíme je na poloviny, případně na čtvrtky - záleží na jejich velikosti. Na p...

Kakaové sněhové mráčky

Kakaové sněhové mráčky

Bílky se špetkou soli vyšleháme dotuha. Poté do nich vpracujeme moučkový cukr a kakao. Hotovým kakaovým sněhem naplníme zdobící sáček a stříkáme na plech, který stačí vyložit pečícím papírem, kopečky, hrudky... Troubu mezitím vyhřejeme na 100°C a ...

Falešné játrové knedlíčky

Falešné játrové knedlíčky

Paštiku dáme do mísy a rozmačkáme vidličkou. Pak přidáme vejce, promícháme, okořeníme (solit není třeba, paštika již slaná je), přidáme petrželku a dobře promícháme. Naposledy přidáváme strouhanku tak, aby hmota získala konzistenci, z níž se již d...

Články

Rajčatová omáčka

Rajčatová omáčka

Chcete rajčatovou omáčku trochu ozvláštnit? Zkuste do ní přidat kousek rozmixovaného manga, chili koření a smetanu.

Ohřívání pečeně

Ohřívání pečeně

Aby při ohřívání pečeně neoschla, vyplatí se ji ohřávat zabalenou např. do pečícího vymaštěného papíru nebo do folie.

Loupání cibule

Loupání cibule

Jak rychle oloupat cibuli? Snadnému a rychlému oloupání cibule pomůže, když cibuli vložíme do teplé vody a ponecháme ji tam pár minut. Voda uvolní vrchní slupky a loupání pak půjde samo.

Smetana do polévky ?

Smetana do polévky ?

Připravujete polévku, do níž běžně dáváte smetanu, ale chtěli by jste tentokrát ubrat kalorie ? Klidně. Klidně vynechejte smetanu a dejte místo ní pořádně napěněné nízkotučné mléko.

Křehké těsto light

Křehké těsto light

Chcete mít dobré křehké těsto a přitom méně kalorické ? Zkuste až polovinu tuku nahradit buď jogurtem nebo jablečným pyré.

Jak zabránit zhoustnutí omáčky ?

Jak zabránit zhoustnutí omáčky ?

Znáte to, uvaříte omáčku a nemůžete ji hned servírovat, takže hrozí, že když ji budete udržovat stále teplou, že zhoustne víc, než by jste chtěli. Stačí málo. Dejte omáčku do termosky a tu uzavřete. Uvidíte, omáčka bude nejen teplá, ale nezmění an...

Jak s chili papričkami?

Jak s chili papričkami?

Chcete použít do pokrmů chili papričku zbavenou semínek? Můžete si to usnadnit. Před rozkrojením chili papričku napřed trochu poválejte po prkénku, tím se semínka uvnitř uvolní a lépe a snadněji je odstraníte.

Co se zbylými karbanátky ?

Co se zbylými karbanátky ?

Co se zbylými karbanátky ? Zkuste je dát do pekáčku, navrch nastříkat bramborovou kaši a dát zapéci. Na talíři budou vypadata dekorativně a vy budete mít luxusně vyhlížející třeba večeři.

Skladování citronů

Skladování citronů

Zbyly vám načaté citrony a potřebujete je uchovat ? Ačkoliv nám za tímto účelem často poslouží alobal, v tomto případě by to nebyla dobrá volba. To proto, že citrony obsahují kyselinu, která s alobalem reaguje a způsobuje jeho hořknutí. Proto je l...

Aby se dortový korpus nepromáčel

Aby se dortový korpus nepromáčel

Chcete-li zabránit tomu, aby se dortový korpus před obložením nepromáčel, zkuste jej posypat ztužovačem šlehačky a teprve pak obložit, potřít krémem apod.

Fórum

Parní hrnec

10. 11. 2012, 10:57

Už jsem o tom dost četla, ale já bych měla strach nechat zapnutý jakýkoliv spotřebič bez dozoru Cituji:Cituji: Pomalý hrnec pracuje na principu velmi pomalého vaření...

CHAT

10. 11. 2012, 10:55

Mně se osvědčila meduňka - resp. meduňkový čaj večer před spaním a spím jak jezule Cituji: chcem sa vas spitať o radu pomocť niejaky čaj na tip G40 EPILEPSIU čI POZN...

CHAT

12. 10. 2012, 11:50

Vidím, že to, že v poslední době chat skomíral, se zúročilo - výměna za možnost videa není k zahození

dotaz

10. 04. 2012, 18:26

Vítej zase jednou - nevrátíš se ? Cituji: Sleduji, že se to tu přeci jen už zlepšilo i co se týče komunikace. Mám z toho radost.

OBJEDNÁVKA za zlaťáky

16. 02. 2012, 18:33

Jj, zabralo to, kolonky už jsou správně. Hlavně ale objednávka dnes už dorazila, takže zítra budou mít oleje premiéru :-) Cituji: Dobrý den, moc se omlouvám za způso...

OBJEDNÁVKA za zlaťáky

11. 02. 2012, 11:53

Tak ten problém s nemožností objednat jsem odhalila - v profilu mám kolonku (pod adresou) "heslo", ale když tam napíšu PSČ, tak vše zafunguje. Asi je tedy špatně nazva...

OBJEDNÁVKA za zlaťáky

10. 02. 2012, 19:59

No vida, napřed jsem tu měla datum 1.1., teď už 10.2.... Ty problémy s datem jsem ještě popsala u jiného příspěvku, který jsem původně psala sem, leč zobrazil se mi v ...

U Lízalky, Plzeň

10. 02. 2012, 19:26

A navíc jsem ho původně měla v jiné rubrice, leč zobrazil se mi v této.... Tak tomu už fakt nerozumím.... Cituji: A u tohoto mám datum 10.1.2012.... tak nevím.... C...

U Lízalky, Plzeň

10. 02. 2012, 19:26

A u tohoto mám datum 10.1.2012.... tak nevím.... Cituji: Hm, asi vám to blbne - mám u příspěvku (potíže s objednáním odměny) datum 1.1.2012, ale ono je dne 19.2.2012...

U Lízalky, Plzeň

10. 02. 2012, 19:25

Hm, asi vám to blbne - mám u příspěvku (potíže s objednáním odměny) datum 1.1.2012, ale ono je dne 19.2.2012....???

Přátelé