5 dietních nesmyslů, kterým dejte konečně sbohem

Některé zažité informace o výživě zkrátka nemusí platit za všech okolností, díky moderním poznatkům je třeba mnohé přehodnotit. Pojďte se společně s námi podívat na to, co je pravda a co lež a jak to vlastně celé je.

Dieta je univerzální

Ne všechny diety může držet každý, záleží i na zdravotním stavu, pohlaví a třeba i druhu a náročnosti zaměstnání. Ketogenní dieta je naprosto nevhodná pro diabetiky 1. i 2. typu či u lidí s neurologickými potížemi. Proteinovou dietu například nesmějí držet lidé s chronickým onemocněním jater či ledvin, diabetici a lidé s kardiovaskulárními problémy.

Poslední jídlo v pět

Večeře by měla tvořit 30 % celkového denního příjmu, tzn. že po obědě by měla být druhým nejvydatnějším jídlem dne. Nebylo by rozumné ji odbývat, a proto by neměla postrádat bílkoviny. Doplní sílu, kterou jste během dne vyčerpali, a přispějí k noční regeneraci i budování svalů. Bílkovina je to, co vás nasytí.

Žádné sladké jídlo5 dietních nesmyslů, kterým dejte konečně sbohem

I během dietního režimu si můžete dovolit zařadit jedno sladké jídlo denně, ale jen s rozumnou energetickou hodnotou a nutričním složením. Hodí se jako svačinka nebo snídaně, protože organismus má po něko lika hodinovém spánku docela dost vyčerpané glykogenové zásoby. Opět platí, že i ve sladkém jídle musí být optimální poměr bílkovin, sacharidů a zdravých tuků.

Jíst málo se hodí

To není pravda. Diety založené na hladovění jsou nejvíce návykové a nejvíce rizikové. Při hladovění se vyplavuje stresový hormon kortizol a vaše tělo se nebude cítit dobře. Vyšší hladiny kortizolu mohou způsobit, že kila přiberete. Při sníženém energetickém příjmu ztrácí tělo nejen tuk, ale také svalovou hmotu. Při návratu k běžným stravovacím návykům a nedostatečné aktivitě tak naberete tukové zásoby zpět, ale svalová tkáň se neobnoví.

Čím více bílkovin...

Ano, bílkoviny jsou jednou ze tří základních živin, zprostředkovávají transport látek a nezbytně je potřebujete pro optimální funkci imunitního systému, ale neznamená to, že můžete jídelníček stavět jenom na nich. Je prokázáno, že lidské tělo není schopno účinně zpracovat a využít více než 3 g bílkovin na každý kilogram tělesné hmotnosti.

Váha nelže

Věděli jste, že svaly váží více než tuk? Při dietě může dojít k proměně poměru svalové hmoty a útrobního tuku či zavodnění organismu, ale vaše hmotnost se přitom nezmění. Pokud chcete načerpat motivaci a zároveň se dozvědět víc o hubnutí, zajděte k odborníkům pro radu. Rozhodně neprohloupíte.

přidejte na:
Šéfredaktor

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář