Zklidněte podrážděný žaludek. Pomůže i maličkost jako je banán

Podrážděný žaludek dokáže člověka hodně potrápit. Výrazně si můžete ulevit správným jídlem i pitím.
Gastritida bývá způsobena buď dietní chybou, nebo nákazou (například bakteriemi nebo viry) a většinou po pár dnech sama odezní. Nemusíte do sebe cpát prášky, zkuste to vyřešit správným stravováním.

Odlehčete jídelníček

Při nevolnostech, pocitech na zvracení nebo bolestech břicha asi nebudete mít na jídlo zrovna pomyšlení. Nesmíte ale zanedbávat pitný režim. V případě nevolnosti je pochopitelně vhodná obyčejná kohoutková voda nebo černý či heřmánkový neslazený čaj. Když se váš stav zlepší, tak se ještě tři až pět dní vyhněte všemu tučnému i sladkému a dbejte na odlehčený jídelníček, abyste trávicímu systému usnadnili práci a nezatěžovali ho.

Co pít a jíst?Zklidněte podrážděný žaludek. Pomůže i maličkost jako je banán

Pokud máte žaludek hodně rozbouřený, první pomocí může být vychlazená Cola. Zkuste ji po lžičkách, studenou a bez bublinek. Poté můžete pomalu přejít na vlažný černý čaj. Zklidňující efekt na žaludek má i zázvor, zkuste z něj nakapat pár kapek na lžičku s černým čajem. Můžete pít i nesycené minerální vody bez příchuti. Mezi ideální potraviny pro žaludek patří například zralý banán a další lehce stravitelné ovoce, například zralé hrušky nebo jablka.

Vařit, nesmažit

Ať už se jedná o bolesti po nemoci, nebo jen po dietní chybě, rozhodně vám prospěje, když budete žaludek šetřit. A to nejen co se výběru surovin týče, ale také úpravou pokrmů. Konzumujte nejlépe lehce tepelně upravenou zeleninu – uvařená mrkev nebo celer udrží žaludek v dobré kondici a působí antimykoticky a antibakteriálně. Vhodný je i mírně osolený nemastný zeleninový vývar, do kterého můžete přidat vařenou rýži, dušené a vařené maso. Rozhodně se vyhněte smažení a uzeninám.

přidejte na:
Šéfredaktor

10. 01. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář