Zbavte se strachu ze zvěřiny! Poradíme, jak ji připravit

Druhá polovina roku začíná nabízet i netradiční druhy masa jako například zvěřinu. Mnoho lidí se však obává její přípravy, a tak zůstávají u klasických druhů masa. Jak zvěřinu připravovat a na co si dát pozor?

Příprava zvěřiny si s sebou přináší celou řadu otázek. Někteří se bojí parazitů, jiní nemají rádi její aroma a další na ni nedají dopustit.

Zvěřina z pohledu výživy:Zbavte se strachu ze zvěřiny! Poradíme, jak ji připravit

  • Obsahuje nízké procento tuku
  • Má relativně nízkou energetickou hodnotu
  • Obsahuje vysoké množství bílkovin
  • Je bohatá na železo, vitamin B12 a minerální látky

Na co si dát pozor při nákupu masa?

Chcete-li si koupit maso v supermarketu, rozhodně si zkontrolujte, jestli je na etiketě šarže a původ. V případě odběru od myslivce zase platí, že by vám měl ukázat osvědčení, díky kterému vám maso může prodat.

Mnoho lidí nekupuje zvěřinu hlavně z obavy z nemocí, které mohou být v některých případech přenosné na člověka. Jedná se například o tularémii či trichinelózu. Z toho důvodu je třeba konzumovat maso pouze z ověřených zdrojů, kde byla provedena veterinární kontrola.

Pro koho se zvěřina nehodí?

Zvěřina není vhodná pro lidi trpící na dnu a vysoký cholesterol. Maso z divokých zvířat je bohaté na puriny, díky čemuž není vhodné pro ty, co mají zvýšenou hladinu cholesterolu.

Co když vám zvěřina nevoní?

Máte-li chuť na vydatné zvěřinové hody, ale z nějakého důvodu nesnesete na talíři divočáka nebo srnku, můžete zvolit alternativu v podobě klokana nebo pštrosa. Maso z těchto zvířat je zvěřině dost podobné, ale disponuje menším obsahem tuku a cholesterolu.

Pozitivní zprávou může být také fakt, že se jedná povětšinou o zvířata z chovů, takže se nemusíte bát parazitů a nemocí přenosných na člověka.

přidejte na:
BB

15. 11. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Určitě je to dobré maso a má hodně bílkovin

Dan 19. 11. 2021, 01:08