Zázvor - skvělý na nevolnost i imunitu. Jen si musíte dát pozor na množství

Na první pohled nejde o nijak vizuálně atraktivní rostlinku. To, že by v soutěži krásy propadla, je ale těm, kterým její oddenky pomohly při nevolnostech, nachlazení či zažívacích potížích, celkem fuk. Zázvor je skvělou přírodní medicínou, jen se to s ním nesmí přehnat.

Zdroj síly lásky

Asiaté po něm sahají při přípravě masa a ryb. V čerstvé i sušené verzi ozvláštňuje čaj, a dokonce i kávu. V Evropě, hlavně v Anglii, frčí zázvorové pivo, dělají se z něj sušenky i perník. A co víc, kromě jiných vlastností jsou mu (jako všemu koření, ovoci, zelenině a bylinkám, které prokrvují) připisovány i afrodiziakální účinky. Už ve starověku je považován za zdroj síly lásky, v některých zemích arabského světa je dokonce přidáván do veterinárních léků s cílem zvýšit plodnost zvířat.

Budovatel imunityZázvor - skvělý na nevolnost i imunitu. Jen si musíte dát pozor na množství

Přes to všechno posiluje jeho křivku oblíbenosti hlavně pověst pomocníka při budování imunity a léčbě nejrůznějších zdravotních obtíží. Mezi jeho přednosti je většinou řazen příznivý vliv na kardiovaskulární systém, pomoc při nevolnostech, nemocech z nachlazení či zažívacích potížích.
Často si také můžete přečíst, že zázvor snižuje hladinu cholesterolu a tím chrání lidský organismus před civilizačními chorobami, podporuje regulaci krevního cukru, stejně jako energii, celkovou vitalitu, paměť a duševní pohodu.

V žaludku i nervovém systému

Chemické složky, obsažené v zázvoru (těkavé oleje, fenolové sloučeniny – gingerol a šagoj), přednostně účinkují v žaludku a ve střevech, podle vědců ale při ulevování od bolesti mohou působit také v mozku a nervovém systému. Gingerol, chuťově ostrá a štiplavá přírodní látka, likviduje v těle patogeny a posiluje imunitní systém. Ale pozor, ne všichni odborníci jsou s názorem, že zázvor je všestranný kouzelník, který by neměl chybět v žádné domácnosti, zajedno.

Pozor při užívání léků

Neexistuje například jasný důkaz, že pomáhá zmírňovat nevolnost a zvracení v důsledku chemoterapie či těhotenství nebo že je prevencí některých druhů rakoviny, jak je mu občas připisováno. Stejně tak není prokázáno, že účinkuje proti bolestem během menstruace nebo osteoartróze. Při neopatrném užívání může navíc nadělat víc škody než užitku. A to hlavně v momentě, kdy je kombinován s léky. Zázvor totiž patří mezi takzvané inhibitory enzymů. Enzymy pomáhají v přeměně a vyloučení léčiv z organismu. Pokud tedy nějaká potravina inhibuje – zpomaluje enzymy, může to vést k zadržení léčiv v těle. Lék se vylučuje zpomaleně, kumuluje se a zvyšuje se nejenom jeho léčebný, ale i nežádoucí účinek, a to až do nebezpečné toxicity.

přidejte na:
Šéfredaktor

28. 02. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář