Zánět močových cest. Tyto byliny uleví a pomohou v prevenci

Obvykle si ho spojujeme se ženami, ale nevyhýbá se ani mužům. Neměli bychom ho podceňovat, protože neléčený může způsobit poškození ledvin, předčasný porod nebo neplodnost.
Pálení při močení, řezání v genitáliích, nucení jít na malou, pocit nedostatečného vyprázdnění, bolest v podbřišku, teplota... Typické příznaky zánětu močového ústrojí.

Ulevte si bylinami

Urologický čaj
Je to speciální čajová směs, která podporuje funkci močových cest. Obsahuje břízu, kopřivu, medvědici lékařskou, vrbovku, nať borůvky, vřes, kořen pampelišky, zlatobýl či plody brusinky atd. Neměly by ji pít děti do dvanácti let. Pro ně jsou určeny speciální dětské čajové směsi.

Lichořeřišnice

Tato bylinka je přímo zázračná v léčbě močového ústrojí. Chutná po ředkvičce a je skvělá v čerstvé formě. Můžete ji přidat do salátů. Sušená není tolik účinná, a tak se v zimě raději poohlédněte po tinktuře.

Medvědice lékařskáZánět močových cest. Tyto byliny uleví a pomohou v prevenci

Další skvělá bylinka, která má protizánětlivé účinky. Zároveň podporuje vylučování vody, posiluje imunitu a čistí organismus. Ulevuje od zánětu a zklidňuje jeho projevy.

Brusinky

Brusinky jsou doslova elixírem zdraví. Dokáží dezinfikovat a léčí infekce. Obsahují spoustu vitamínu A, C, E, ale i minerálních látek. Jsou plné antioxidantů a v neposlední řadě mají dost vlákniny. Zároveň brání bakteriím, aby se usazovaly na sliznicích, a tak se z těla dostanou dříve, než stihnou zaneřádit močové cesty.

Vitamín C

Přidejte dávky vitamínu C. Tento vitamín totiž zvyšuje kyselost moči. A ta bakteriím nevoní. Kde ho najdete? Nejen v citrusech, ale třeba i v paprice. Případně si kupte v lékárně doplňky stravy.

Prevence v podobě silné imunity

Zánětům předchází také dobře vybudovaná imunita. Kromě zmíněného vitamínu C ji podporují další vitamíny, A, D, E. Protože imunita sídlí hlavně v našich střevech, je potřeba je dostat do harmonie. V tom vám pomůžou probiotika. Zvlášť při užívání antibiotik bychom si je měli dopřávat. Kde je najdeme? V přirozené formě se vyskytují v kvašených potravinách typu tempeh, kimči, kysané zelí. Obsahují je kysané mléčné výrobky. 
Imunitu naopak oslabují sladkosti, nezdravá a nedostatečná strava, alkohol, příliš mnoho kávy, ale i málo spánku. Imunitu podpoříte zdravým pohybem, pobytem na čerstvém vzduchu, jemným otužováním a třeba i saunováním.

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 03. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář