Vyléváte vodu z brambor? Dopouštíte se velké chyby

Po dovaření brambor končí voda z hrnce ve výlevce, a to je škoda. Je bohatá na škrob a minerální látky a v domácnosti se pro ni dá najít široké využití.
K čištění
Proti skvrnám
Bramborová voda může fungovat jako přírodní odstraňovač skvrn, osvědčuje se zejména na mastnotu a stopy od červeného vína. Zašpiněné prádlo nejprve namočte do bramborové vody na hodinu, u silnějšího znečištění na déle, pak ho vyperte jako obvykle.Vyléváte vodu z brambor? Dopouštíte se velké chyby
Na dřez i na okna
Bramborová voda obsahuje velké množství škrobu, a ten dobře vsakuje mastnotu a obnovuje lesk. Proto se velmi dobře hodí k čištění – především mastného dřezu. Skvěle vyčistí a nablýská také armatury.
K vyčištění žehličky
Žehlicí plocha je choulostivá na poškrábání, a to u vody z brambor nehrozí. Proto se doporučuje zkusit ji jako první metodu odstranění mírného znečištění žehličky.
Při vaření
Bramborová voda se hodí k vylepšení různých pokrmů. Dokáže zahustit a zjemnit polévky a omáčky. Užitečná je i při domácím pečení chleba, když ji použijete při zadělávání. Chléb je pak báječně kyprý a získá příjemné bramborové aroma.
Na květiny
Zálivka s živinami
Podmínkou je vodu nesolit. Pak ji můžete po dovaření slít, nechat vychladnout a použít jako hnojivo na pokojové rostliny. Při vaření se do ní totiž uvolňují užitečné minerály, především velké množství draslíku, a to až 350 mg na 100 g výluhu. Právě draslík a spolu s ním další vylouhované minerály jako hořčík a vápník posilují odolnost rostlin vůči nepříznivým podmínkám. Slitou vodu lze použít jako koncentrát nebo zředit čistou vodou na tonizující zálivku.Vyléváte vodu z brambor? Dopouštíte se velké chyby
Proti mšicím
K tomuto účelu se hodí brambory vařené ve slupce. Právě ve slupce a pod ní se nejvíce hromadí jedovatý solanin. Po vychladnutí slitou vodou naplňte rozprašovač a použijte k rosení rostlin se mšicemi. Solanin škůdce nezabije, ale donutí je k ústupu.

přidejte na:
Šéfredaktor

08. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář