Vylaďte své jídlo na maximum! Přidejte citrusy nebo ocet

Správně chuťově vyvážený talíř dokáže rozpoutat v ústech doslova gejzír radosti. Není proto divu, že najít správný poměr není úplně snadné. Co tedy do vašeho jídla přidat, aby byl zážitek ještě lepší než doteď? Připravili jsme si pro vás hned několik užitečných tipů.

Zlaté kuchařské pravidlo říká, že pokud se vám do jídla podaří zakomponovat sladkou, slanou, hořkou a kyselou chuť, máte vyhráno. Většina z nás nemá problém se slanou či sladkou částí, ale jakmile přijde na kyselost, začínáme být dost opatrní. Přitom je to právě ona, která dokáže s jídlem doslova zázrak.

Čím podpořit kyselost?

Kyselost můžete podpořit v kuchyni několika způsoby. K běžným způsobům patří například zakysaná smetana, nebo ocet, k méně častým zase citrusy a fermentované produkty.

OCET

Ocet najdeme takřka v každé domácnosti. Ať už máte lihový, vinný či ovocný, všechny mohou vašemu pokrmu dodat jedinečný šmrnc.

Základní pravidlo pro práci s octem:

  • V kuchyni používejte kvasný ocet. Jedná se o ty, které jsou vyrobené v ČR a EU.
  • V obchodech můžete narazit i na takzvané synteticky vyrobené octy. Těm je však lepší se vyhnout, protože jsou chuťově poměrně dost nevýrazné.

Vylaďte své jídlo na maximum! Přidejte citrusy nebo ocet Balsamico

Balzamikový ocet se tradičně vyrábí v Itálii, a proto jej velice často najdete na talíři spolu s rajčatovým salátem a italským chlebem focacciou.

Oproti našemu octu si za balsamico kapku připlatíte, ale ve výsledku jej vždy budete potřebovat pouze pár kapek, takže vám vydrží opravdu dlouho.

Kromě tradičního balzamikového octu najdete v obchodech i balzamikové glazé, které víc než tekutinu připomíná sirup. Hustší konzistence je zapříčiněna guarovou gumou, což vám může přijít vhod, pokud chcete svůj talíř ozdobit a udělat víc zajímavý.

CITRUSOVÉ PLODY

Na citrusové plody u slaných jídel nejsme dvakrát zvyklí. Odvážnější kuchaři se naučili citronem pokapat rybu nebo řízek, ale dál naše gastro experimenty moc nezacházejí.Vylaďte své jídlo na maximum! Přidejte citrusy nebo ocet

Přitom citrusy si kromě mořských plodů skvěle rozumí s krémovými polévkami. Pomeranče a grepy se perfektně hodí do salátů, kterým dodají kromě kyselosti i sladkou a hořkou chuť. Limetky jsou zase doménou thajské a mexické kuchyně.

Na co si dát pozor:

  • Velice častá chyba začínajících nadšenců do vaření je ta, že zaměňují citron s limetkou. Vy to však nedělejte. Každý druh má svou specifickou chuť a ladí s jiným druhem potravin.

Dvě rady na závěr

Kyselým složkám se lidé vyhýbají také proto, že se s nimi musí pracovat trochu opatrněji – zvýšená kyselost totiž podněcuje chemické reakce. Z toho důvodu věnujte pozornost následujícím radám.

  • Brambory a kořenová zelenina se v kyselém prostředí nedovaří. Vždy proto přidávejte kyselou složku ve chvíli, kdy je vše ostatní měkké.
  • To samé platí i pro smetanové omáčky. Pokud byste ocet přidali dříve než na konci, mohla by se vám omáčka "zdrcnout".
přidejte na:
BB

27. 09. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář