Vše, co potřebujete vědět, o indukci

Vaření na sklokeramice, plynu nebo s pomocí indukce. Všechny metody přípravy jídla mají svá pozitiva i negativa. V dnešním článku se proto podíváme na to, jaká pozitiva stojí za indukční varnou deskou a proč byste měli minimálně zvážit její pořízení.

Základní rozdíl mezi přípravou jídla na běžné varné desce a plynu je, že v případě indukce se teplo nevytváří na samotné desce, ale přímo na varném nádobí. Díky tomu jde o velice účinné vaření bez zbytečných tepelných ztrát.

Ne každý hrnec je na indukci vhodný

Spolu s nákupem indukční varné desky musíte myslet na to, že vaše původní nádobí vám pravděpodobně na nové desce nebude fungovat – pro tento způsob vaření totiž potřebujete speciální kuchyňské hrnce a pánve kompatibilní s indukcí.

V dnešní době se naštěstí prodává kuchyňská výbava vhodná pro všechny typy ohřevů, my vám však v případě indukce doporučujeme dohledat, zdali je nádobí doopravdy vhodné i na ni.

TIP: Nejste si jistí, jestli je vaše nádobí feromagnetické? Stačí, když na jeho dno přiložíte magnet. Pokud se přichytí, můžete jej dále používat i na novou indukční desku.

VÝHODY VAŘENÍ NA INDUKCI

Ekonomické vaření

Největší oblibu si indukční vaření získalo hlavně kvůli své energetické úspoře. Efektivní přenos tepla přímo do hrnce nepřipouští žádný tepelný únik.

Rychlá přípravaVše, co potřebujete vědět, o indukci

Nemusíte čekat na zdlouhavé nahřívání. Pokud jste v průběhu zahřívání vody na těstoviny měli ve zvyku odběhnout, u tohoto typu desky zůstaňte. Voda v hrnci zavře několikrát rychleji v porovnání s jinými druhy varných desek.

Snadné na údržbu

Už žádné náročné čištění připečených kapek od jídla. Díky tomu, že je deska sama o sobě vždy chladná, nečistoty stačí po dokončení vaření jen utřít hadříkem a máte hotovo.

Bezpečné vaření bez rizika nehody

Indukční vaření je skvělé i v případě, že máte doma děti. Jelikož se v případě tohoto způsobu vaření zahřívá pouze nádobí, deska sama o sobě zůstává vždy chladná. Nemusíte se tak bát toho, že by některé z vašich ratolestí přišlo nechtěně k popálení.

Přizpůsobivá zahřívací plocha

Velkou výhodou indukčního vaření je fakt, že na ni můžete položit jakýkoli tvar hrnce či pánvičky. Bez problémů tak můžete spojit několik varných zón a připravit jídlo v nádobě netradičních rozměrů.

Moderní designVše, co potřebujete vědět, o indukci

Třešničkou na pomyslném dortu je pak líbivý design, který skvělým způsobem zapadne do vaší domácnosti. Samotná deska nijak nevyčnívá a minimalistický design dotykového panelu neruší prostor kuchyně.

Novinka ve formě indukčního sporáku

Vestavěné spotřebiče jsou elegantní a skvěle doplňují moderní kuchyně. Co ale dělat, když máte doma starý sporák a žádnou blízkou rekonstrukci nechystáte? V takovém případě můžete sáhnout po indukčním sporáku, který plnohodnotně zastoupí staršího kolegu.

Zajímavou alternativou jsou i sporáky kombinované, které mohou indukcí také disponovat. Více se o nich dočtete třeba v tomto testu nejlepších.

přidejte na:
BB

06. 06. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář