Víte, na kterém rostlinném oleji smažit?

Vaření na rostlinném oleji je velice populární hlavně u příznivců zdravé výživy. Bohužel ne všechny rostlinné oleje se hodí přidávat do salátů, natož na pánev. Přečtěte si proto, na čem smažit a restovat, abyste z kvalitního oleje neudělali nebezpečného nepřítele.

V dnešní době je již poměrně běžné přidávat rostlinné oleje do salátů. Ne všechny se ale k tomuto účelu hodí.

Ačkoli jste o tom možná nikdy neslyšeli, určitě víte, jak vypadá přepálený olej. Ten je navíc většinou doplněn i o pěkný kouř a velice nepříjemný zápach. Jakmile se olej jednou přepálí, nemá cenu ho zachraňovat. Přepálený tuk je navíc nebezpečný pro organismus, jelikož se v něm uvolňují škodlivé látky, jako například akrolein.

Hlídejte si teplotu

Pracujete-li rádi s rostlinným tukem, měli byste počítat s tím, že každý druh má jiný kouřový bod. NapříkladVíte, na kterém rostlinném oleji smažit? řepkový zvládne bez rafinace smažení zhruba do 190 stupňů. Mnoho z vás určitě napadlo, že vlastně ani nevíte, při jaké teplotě jídlo smažíte. A tady bychom rádi doporučili koupit kuchařský teploměr. Investice do něj je naprosto minimální a užitečný vám bude i při přípravě dalších pokrmů.

Vyplatí se smažit na slunečnicovém oleji?

Slunečnicový olej není na smažení úplně nejvhodnější. Má sice nízký obsah nasycených mastných kyselin, ale zároveň se velice rychle spálí. Rozhodně se tedy nehodí do fritézy.

Olivový olej

O olivovém oleji se velice dlouho tvrdilo, že je vhodný pouze na přípravu studené kuchyně. A my musíme napsat, že je to pouze částečná pravda. Olej se totiž sice skvěle hodí na přípravu salátů, ale radost z něj budete mít i v rámci rychlého restování. Panenský olivový olej totiž bez problému vydrží teploty do dvou set stupňů.

Kokosový olejVíte, na kterém rostlinném oleji smažit?

Posledních pár let vede jednoznačně v popularitě kokosový olej. Co se týče smažení, tak má vynikající schopnosti a na pánvi se jen tak nepřehřeje. Při jeho používání se však musíte připravit na dvě věci. Ta první je chuť, která je v usmažených pokrmech cítit, a poté je to složení, díky kterému byste to s kokosovým olejem neměli moc přehánět. Jeho množství nasycených mastných kyselit je totiž srovnatelné se sádlem.

přidejte na:
BB

20. 10. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Já smažím na slunečnicovém oleji. Přijde mi z těch všech olejů nejlepší, tak snad to dělám správně. Slunečnicový i olivový olej si kupuju do zásoby z https://www.fabioshop.cz/oleje-na-peceni-vareni-grilovani/ . Vychází dobře cenově a navíc mi ho přivezou až domů :-) . Kdo by chtěl nosit do auta a z auta 10 litrů oleje :-D . Zásoby mi vždycky vydrží na několik měsíců, takže mám vystaráno na dlouho.

Týna Ryglová 23. 03. 2024, 07:23