Vitamin D je důležitý pro ochranu lidského organismu, kde ho najdeme?

Vitamin D je pro lidské tělo velmi důležitý. Podílí se totiž na důležité látkové výměně, která rozhoduje o síle imunitního systému. Další zajímavostí na vitaminu D je i fakt, že jej primárně získáváme ze slunce. Co ale dělat přes zimu, když je slunce málo?

LOSOSVitamin D je důležitý pro ochranu lidského organismu, kde ho najdeme?

Losos je oblíbená ryba, která v českých zemích značně zdomácněla. Kromě své skvělé chuti může být i kvalitním zdrojem vitaminu D. Vždy bychom si měli ale vybírat druh, který byl odchycen z volné přírody. Ryby vypěstované na rybích farmách v sobě totiž tohoto vitaminu mají mnohem méně. 

SLEĎ A SARDINKY

Pokud hledáte surovinu, která má vitaminu D nejvíce, vyzkoušejte sledě. Ten se dá konzumovat syrový, konzervovaný nebo ve slaném nálevu. Na 100 gramů rybí pochoutky dostanete až čtyřnásobek denní doporučené dávky vitaminu D.

OLEJ Z TRESČÍCH JATER

Určitě se mezi námi najdou lidé, kteří ryby nemají rádi. V takovém případě je možné použít pouze oleje z tresčích jater, který dodá tělu potřebné živiny, které se z běžné stravy těžké dostávají. Pro dostatečný přísun vitaminu D vám stačí 1 kávová lžička. Olej z tresčích jater je bohatým zdrojem omega-3 mastných kyselin a vitaminu A.

TUŇÁK V KONZERVĚVitamin D je důležitý pro ochranu lidského organismu, kde ho najdeme?

Za nákup konzervovaného tuňáku se rozhodně nemusíme stydět. Jedna konzerva obyčejně obsahuje zhruba 125 gramů, což odpovídá více než polovině denní doporučené dávky vitaminu D. Tuňák je navíc skvělým zdrojem vitaminu B3 a vitaminu K. 

ÚSTŘICE

Poslední zajímavou potravinou jsou ústřice, které běžně najdeme ve slaných vodách. V jedné porci, cca 100 gramů, najdeme až 80 % denní doporučené dávky vitaminu D, a ještě větší množství vitaminu B12, mědi a zinku.

TIP NA ZÁVĚR: Pokud vám mořské plody nechutnají, můžete získat menší množství vitaminu D z vajec, hub nebo kravského mléka, kde se vitamin D dodatečně přidává.

přidejte na:
Šéfredaktor

09. 11. 2020

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
Dnes jsme měli pstruha,tak snad nějaký vitamín D jsem do těla dostala

cibulinecka 17. 11. 2020, 01:12