Vánoční koření: Objevte kouzlo badyánu

Vánoční přehlídku koření dnes zakončíme u badyánu. Ten si svou spojitost s Vánoci vysloužil převážně na základě toho, že se velice často přidává do vánočních punčů, kterými bývají provoněny vánoční trhy. Jaké kouzlo se v badyánu skrývá? A proč bychom si jej měli přidávat i do běžných jídel?Vánoční koření: Objevte kouzlo badyánu

Badyán patří jednoznačně k esteticky nejhezčím kořením, které se hodí na vaření, pečení, ale i zdobení adventních věnců, svátečních tabulí či vánočního svícnu. Zajímat bychom se o něj ale měli mnohem víc pro jeho léčivé účinky než jen dekorativní slupku.

V čínské kultuře

Badyán má své zakořeněné místo mezi tradičním čínským kořením. V tamní kultuře se nejčastěji používá v kombinaci s hřebíčkem, fenyklem, skořicí a pepřem. Čínská kuchyně si například bez badyánu nedovede představit přípravu kachny či vepřového masa.

Badyán pro posílení organismu

Začnete-li do svého jídelníčku pravidelně přidávat toto koření, pomůžete svému tělu nakopnout svůj imunitní systém a předejdete celé řadě nepříjemných nemocí. Badyán je ale také účinný na svalové křeče, revmatismus či podrážděný žaludek.

Pozitivní účinky badyánu:Vánoční koření: Objevte kouzlo badyánu

  • obsahuje železo, vápník, hořčík, fosfor a draslík
  • z vitaminů obsahuje pak A, C
  • obsahuje kyselinu listovou a pantothenovou
  • má antibakteriální a antiseptické účinky
  • působí protizánětlivě

Badyánový čaj proti virům

Chladné měsíce zkouší náš imunitní systém ze všech stran. Pokud se bojíte, že byste se mohli nakazit nějakým nepříjemným virem, zařaďte do svého pitného režimu badyánový čaj. Ten působí preventivně proti virovým chorobám, bolesti v krku či kašli.

Co budete na badyánový čaj potřebovat:

  • 1 hvězdici badyánu
  • 200 ml vroucí vody
  • 1 lžičku medu

Postup:

Badyán nadrťte a zalijte 200 ml vroucí vody. Nechte odstát zhruba deset minut. Před popíjením čaje nezapomeňte přidat med, který výraznou chuť badyánu zjemní.

přidejte na:
BB

15. 12. 2021

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář