Udržte svůj mozek v kondici. Pomůže strava i spánek

Zhoršující se paměť potká dříve či později každou z nás. Občasné výpadky jsou samozřejmě normální. Pokud už vám paměť začíná selhávat častěji, je třeba s tím něco dělat. Správnou funkci mozku lze podpořit pravidelným paměťovým cvičením, vhodnou stravou a nenahraditelnými bylinkami.

Když pracujete, nutí vás to přemýšlet nad tím, co právě děláte. Ovšem v důchodu už to je něco jiného. Mozek přestává dostávat nové podněty, člověk se zacyklí a nastává rutina, která mozku a paměti vůbec neprospívá. Změňte to, dokud je ještě čas!

Zázraky z ledničky
Společně s borůvkami by na vašem stole neměla chybět ani brokolice a ořechy, které chrání buněčné membrány před poškozením, stejně jako citrusy, zejména pomeranče. Také dýňová semínka obsahují spoustu látek, díky nimž funguje mozek, jak má. Vejce zase podporují paměťové schopnosti, stejně jako hořká čokoláda. Ta navíc zlepšuje náladu a zabraňuje depresím. Z koření si ve velkém dopřávejte hlavně kurkumu, ta pomáhá růstu nových mozkových buněk.

Čarovná síla přírodyUdržte svůj mozek v kondici. Pomůže strava i spánek

Zaměřte se na bylinky! Pozornost zlepšuje hlavně rozchodnice růžová. Pupečník asijský neboli gotu kola regeneruje nervovou soustavu, bakopa zpomaluje stárnutí mozkových buněk. Dobrou službu vám ale prokáže i šišák bajkalský, který zbavuje nervového napětí, i lípa srdčitá, jež zase zlepšuje spánek a má vliv na vaši skvělou výkonnost.

Důležitá je spánková hygiena

Když málo spíte, nemůžete se vůbec soustředit. Proto je spánek pro váš mozek obzvlášť důležitý. Aby dokázal zpracovat veškeré vjemy z předchozího dne, nestačí jen tak ledabyle ulehnout do postele. Před spánkem nikdy nejezte těžká jídla, v ložnici pořádně vyvětrejte, vypněte televizi a na mobil rovněž zapomeňte. Zakažte si také přemýšlet, co vás další den čeká. Nebojte se éterických olejů, které kvalitní spánek podpoří a uklidní vaši rozjitřenou mysl. Můžete si k tomu pustit třeba meditační hudbu, protože zharmonizuje vaši mysl, a bude se vám lépe usínat.

přidejte na:
Šéfredaktor

15. 03. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář