Tři zásady pro zdravá střeva

Střeva jsou náš druhý mozek. Proto to, co si dáváme na talíř ovlivňuje naši náladu, zda jsme plní elánu či unavení, naši schopnost soustředit se a podávat mentální výkony. Co střeva potřebují, aby byla zdravá?

Zařaďte do jídelníčku potraviny bohaté na probiotika

Jogurt s obsahem živých kultur, kefír, nápoj z kombuchy, kimči, kysané zelí, kvašená zelenina a ovoce, umeocet,Tři zásady pro zdravá střeva kvalitní sójová omáčka, tempeh. To všechno obsahuje bakterie mléčného kvašení, které jsou pro tělo snadno vstřebatelné a využitelné. Daleko lépe než probiotika z lékárny. Pro růst vašich střevních souputníků představují tu nejlepší posilu. Jako prevence stačí lžíce kvašené zeleniny k jídlu. Ve zvýšeném množství je nasaďte poté, co jste dobrali antibiotika, jejichž nežádoucím vedlejším účinkem je ztenčení populace mikroorganismů ve střevech.

Omezte sacharidy a zajistěte si zdravé tuky

Potrava s nadbytkem sacharidů a cukrů a s nedostatkem vlákniny ohrožuje mikrobiom tím, že podporuje růst nežádoucích bakterií. Zvedá riziko zvýšené propustnosti střeva, narušení imunity a propuknutí zánětu. Proto produkty z bílé mouky omezte na minimum a zajistěte si dostatek zeleniny a zdravých tuků. Extra panenský olivový olej, sezamový olej, kokosový olej, sádlo z volně se pasoucích zvířat, ghí, ořechová másla, olivy, ořechy a semínka, to všechno jsou zdroje zdravých tuků, ze kterých není třeba mít obavy. Jídelníček pro zdravý mozek se podobá paleo nebo nízkosacharidové stravě s přídavkem celozrnných obilovin.

Pohlídejte si vlákninu

Dodává pocit sytosti, udržuje vyrovnanou hladinu cukru v krvi, v tlustém střevě funguje jako Tři zásady pro zdravá střeva kartáček – čistí ho od zbytků uhnívající stravy. Bez vlákniny se vaši střevní podnájemníci neobejdou. Máte-li jí nedostatek, mohou vás trápit průjmy nebo zácpy. Kolik je dost a jak ji dostat na talíř? Zelenina je základ jídelníčku. Přidejte ji do každého hlavního jídla, ať už čerstvou, nebo tepelně upravenou. Celozrnné obiloviny v podobě žitného chleba, ovesné kaše a výrobky z celozrnné mouky jsou také vydatným zdrojem vlákniny. Bílé pečivo a knedlíky si dopřávejte spíše svátečně. Část masa nahraďte luštěninami, kromě bílkovin jsou nabité i vlákninou.

Čemu se vyhnout

CUKR

Zejména ten rafinovaný bílý. Pozor si dejte na cukr skrytý v průmyslově vyráběných potravinách, který množí růst nežádoucích střevních bakterií a tím utlačuje váš přátelský mikrobiom. Ještě horší než cukr je fruktóza používaná v průmyslově zpracovaných potravinách jako levné sladidlo.

LEPEK

Jde o směs bílkovin obsažených v pšenici, ječmeni a žitu. Nadbytek lepku z moderní šlechtěné pšenice může narušit střevní mikrobiom. Namístě je lepek omezit. Pokud máte vážnějšíTři zásady pro zdravá střeva problémy, jako chronické bolesti hlavy, roztroušenou sklerózu, výpadky paměti, pak může pomoci lepek na chvíli vysadit zcela.

STRES

Chronický stres v důsledku dlouhodobého pracovního přetížení nebo bolestivé osobní události, kterou jsme nebyli schopni zpracovat, likviduje naše přátelské bakterie úplně stejně jako cukr nebo lepek. Doporučujeme osvojit si základní antistresové strategie – pomoci může práce s dechem, jóga nebo terapie.

CHEMICKÉ LÁTKY

Vyhýbejte se antibiotikům, chemickým látkám v prostředí (kosmetika, drogerie, plasty) a jídle (éčka, herbicidy, pesticidy). Zdraví střev negativně ovlivňuje i hormonální antikoncepce. K jejím nejčastějším vedlejším účinkům patří právě poruchy nálady a úzkostné stavy. Tyto faktory ohrožují zdraví střevního mikrobiomu a tím i kondici mozku. Zamyslete se nad tím, zda jich ve vašem životě není nadbytek.

 

přidejte na:
BB

26. 03. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář