Trápí vás špatné spaní? Vyzkoušejte tento lahodný zázrak

Když budete znát čaje, jimž je lepší se před ulehnutím do postele k nočnímu odpočinku raději vyhnout, i ty, které si můžete dát klidně pár minut před usnutím, podpoříte celkové uvolnění a regeneraci a ráno vstanete svěží a plní energie.

Večer určitě ne

Čaje s povzbuzujícím účinkem, kterým se říká nakopávače, si nechte raději na ráno, dopoledne, a možná i na brzké odpoledne. Řeč je o zelených a černých čajích. Obsahují totiž velké množství teinu, a mají tak podobné účinky jako káva. Několik hodin přes spaním, ideálně minimálně pět, proto vynechte čaje Matcha, Sencha, Earl Grey, ale i Pu-erh, který některé zdroje doporučují s tím, že obsahuje teinu jen velmi málo. Vhodný není ani Maté, silně povzbuzující jihoamerický bylinný nápoj.

Důležité je i jídlo

Abychom účinky čajů, které nás mají ukolébat k sladkému spánku, zbytečně neoslabovali, je třeba myslet i na to, co v závěrečných hodinách dne jíme. Obecně je třeba, opět několik hodin před spaním, vynechat pokrmy, které dodávají energii a příliš zatěžují trávení. Konkrétně jde například o čokoládu a další sladkosti, smažená, mastná a tučná jídla, pochutiny jako chipsy nebo pražené a solené oříšky či uzeniny.

Večerní šálek pro dobrý spánek

Někdy se mezi čaje řadí rooibos. Jenže ani tento „červený čaj“ nepochází z čajovníku. Vyrábí se z listů čajovce kapského, keře, který roste pouze na malém území v jižní Africe. Lístky se při zpracovávání drtí a fermentují. Při tomto procesu získává rooibos charakteristickou červenohnědou barvu a nasládlou chuť. Má výborné účinky pro lidské zdraví. Dodává tělu vitaminy a minerály, účinně tlumí bolesti hlavy, působí proti nespavosti, poruchám spánku, depresi i kožním problémům a alergiím, zlepšuje trávení.

Vychutnat si ho můžete kdykoli v průběhu dne – samotný, s vanilkou, s mlékem a medem, ale právě i ve večerních hodinách. Je navíc výborným řešením pro toho, komu nechutnají bylinkové čaje.

přidejte na:
Šéfredaktor

30. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář