Tradiční vánočka. Co jste o ní určitě nevěděli

Vánoce a vánočka. Dvě věci, které patří k sobě. Ostatně, dokážete si představit něco lepšího než čerstvou vánočku pomazanou máslem? Vánočka však není pouze vynikající snídaně, ale je s ní spojeno i množství rituálů a zvyklostí.

Pečení vánočky patří rozhodně k nejstarším českým zvyklostem. Ve čtrnáctém století se například pekla nepletená a říkalo se jí calta.

Vánočka a historie

O dvě století později dostala svou tradiční podobu. Byla však produktem, který si doma lidé nepekli. Umění zapletené vánočky tehdy zůstávalo pouze v rukách pekařského cechu. Domů se příprava vánočky dostala až v osmnáctém století. Tehdy se jich však peklo mnohem víc. Menší pletenec dostal každý jeden člen rodiny. Nakonec se napekla ještě jedna, velká, která se rozkrojila až u štědrovečerního stolu. Tradovalo se také, že kousek téhle dobroty dostal i dobytek, aby měl sílu a vyhýbaly se mu nemoci.

SymbolikaTradiční vánočka. Co jste o ní určitě nevěděli

Sladká vánočka vznikla jako vylepšená varianta běžného chleba. Na vánoční stůl se však dostala nejen pro svou lahodnou chuť, ale i proto, že byla z kynutého těsta. To mělo během Vánoc výsadní postavení, protože proces nabývání těsta na objemu symbolizoval štěstí a hojnost.

Tvar vánočky sám o sobě není také náhodný. Má připomínat zavinuté dítě v peřince, na oslavu života a plodnosti.

Symbolice se nevyhnuly ani jednotlivé prameny. Spodní čtyři představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostřední cop spojuje rozum, vůli a cit. A nakonec vrchní část pletence reprezentuje moudrost a lásku.

Jak připravit dobrou vánočku

  • Všechny ingredience musí mít stejnou pokojovou teplotu.
  • Polohrubou mouku nezapomeňte prosít, aby se provzdušnila a těsto lépe kynulo.
  • Cukr musí být bez hrudek.
  • Použijte máslo nebo čerstvé sádlo. Díky tomu bude vánočka krásně vláčná.
  • Droždí používejte pouze čerstvé, bez pachu a okorání.
  • Vypracované těsto je hutné, hladké a nelepí se na ruce.
  • Dobře vykynuté těsto poznáte, když zvětší svůj objem asi o polovinu. Dáme-li do něj prst, důlek se vyrovná.
přidejte na:
BB

12. 12. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář