Stravujete se doma? Máme pro vás tipy, jak efektivně ušetřit

Nevyhazujte automaticky jídlo s prošlou minimální trvanlivostí. Vařte o porci víc. Využijte sezonnosti zeleniny a ovoce a vyrazte za jídlem do přírody. Máme pro vás rady a tipy pro všechny, kteří se v době zdražování stravují doma.
Sezonní potraviny jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí jíst zdravé a čerstvé potraviny a ještě na nich ušetřit. Velkou výhodou je vlastní zahrádka, taková rajčata se ale dají pěstovat i na balkoně.
U ovoce jsou pak trendem oblíbené samosběry jahod, také meruněk či loni uskutečněné u jablek, kdy pěstitelé část sklizně nechávali v sadech. Nižší cena je vykoupena tím, že zákazník musí přijet na farmu a ovoce si nasbírat.
Praktické rady, jak snížit náklady
Uplatněte bonusy:
Využívejte při nákupech bonusy a zákaznické odměny. Obchodní řetězce nabízejí věrnostní programy, které ušetří vaší peněžence. Nižších cen na vybrané výrobky dosáhnete navíc s mobilní aplikací. V ní si také můžete dopředu naplánovat nákupní seznam, třeba dle slevových akcí.Stravujete se doma? Máme pro vás tipy, jak efektivně ušetřit
Skvrna není vada:
Nebojte se sáhnout po natlučeném ovoci nebo méně vzhledné zelenině za nižší cenu. Ideálně čerstvé od farmáře. „Vyleštěná“ zelenina ze supermarketu není při domácí přípravě celé řady pokrmů podstatná. Falešná estetika na chuti nepřidá.
Jídlo navíc:
Při vaření večeře uvařte o jednu porci víc. Ochlazenou ji pak dejte do mrazáku. Krabičku s jídlem využijete, až budete mít hlad a nebudete mít čas vařit.
Zachraň jídlo:
Když doma necháte stát nákup s mléčnými výrobky hodinu v teple, než ho vybalíte, produkty se kazí rychleji. S tím výrobci počítají a data expirace na obalech úmyslně zkracují až o třetinu, aby si byli jisti kvalitou. Spotřebitelé se ale údajem řídí doslova a vyhazují jídlo s prošlým datem, aniž by k němu zkusili přičichnout nebo ho ochutnal.
Výběr surovin:
Vybírejte potraviny, které mají v kuchyni široké použití, prostě takové, ze kterých připravíte nejen hlavní jídlo, ale i polévky, omáčky či různé pomazánky.
Neplýtvejte:Stravujete se doma? Máme pro vás tipy, jak efektivně ušetřit
V kuchyni se dá zužitkovat mnohé. Třeba ztvrdlé rohlíky a housky lze rozemlít na strouhanku. I z různých zbytků se dá udělat jídlo, které bude dobré a bude hezky vypadat. Můžete i experimentovat. 
Jídelníček:
Pokud se chystáte vařit pravidelně, je dobré naplánovat si jídelníček na několik dní dopředu. Jednu surovinu můžete použít ve více pokrmech.
Mrazák se hodí:
Nejen maso, polotovary či zeleninu můžete uchovávat v mrazáku. Vyplatí se dát si práci s uvařením pořádného vývaru. Zamrazte ho ideálně po malých porcích. V kuchyni pak přijde vhod nejenom do polévek, ale i do omáček a jiných jídel.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář