Stravovací trend: Keto dieta

Keto dieta je v posledních letech opravdu velkým trendem. Mezi její hlavní benefity patří rychlý úbytek na váze a jednoduchost přípravy. Je ale opravdu tato dieta vhodná pro každého? Odpověď na tuto otázku najdete v našem článku.

Odkud keto dieta přišla?

Ketogenní strava se většině z nás může zdát jako zcela nová a moderní dieta. Ve skutečnosti se o ní začalo mluvit už ve 20. století jako o možnosti léčby epilepsie. V dnešní době je keto dieta propagována jako lék na vše od nejrůznějších chorob přes cukrovku 2. typu až po shazování přebytečných kil.

Ketogenní strava je založena na sníženém příjmu sacharidů (méně než 50 g denně) a vyšším příjmu bílkovin a tuků. Jednoduše řečeno na keto dietě získáte až osmdesát procent kalorií z tuků, patnáct procent z bílkovin a necelých pět procent ze sacharidů. Tato strava je extrémní a je velmi těžké ji dodržovat, protože kousek chleba či vařené brambory mohou pojmout celodenní hodnotu sacharidů.

Nepříjemný efekt keto dietyStravovací trend: Keto dieta

  • Ztráta svalů jako vedlejší účinek 
  • Zatěžování ledvin a ledvinové kameny 
  • Rychlý úbytek na váze je většinou pouze voda
  • Po návratu do běžného režimu se mnoho lidí potýká s jo-jo efektem 
  • Nedostatek živin 
  • Střevní problémy (zácpa nebo průjem)

Než začnete s ketogenním stravováním

Pokud uvažujete o dietě v podobě ketogenní stravy, nejprve se poraďte se svým lékařem, bez ohledu na svůj zdravotní stav. Dále využijte odborníků na výživu, kteří vám sestaví správný stravovací plán a poradí s postupem.

Trpíte-li onemocněním ledvin či poruchou příjmu potravy, tak byste se této stravě měli vyhnout obloukem. Poradit se s lékařem je vždy namístě, především pokud máte riziko vzniku srdečního onemocnění.

 

přidejte na:
BB

03. 05. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář