Sportujete? Nezapomínejte na pitný režim!

Věděli jste, že po hodině sportování na slunci má váš organismus našlápnuto na dehydrataci? A to ještě dřív, než začnete mít doopravdy žízeň.

Léto je pro sportování jako stvořené, ale zároveň přináší i zodpovědnost v podobě pravidelného pitného režimu. Pokud totiž budete nedbat na prvotní náznaky dehydratace, zaděláváte si na pořádný problém.

Jak se projevuje dehydratace:Sportujete? Nezapomínejte na pitný režim!

  • bolest hlavy
  • podrážděnost
  • snížená schopnost koncentrace
  • únava

Jak to celé funguje

Při každé tělesné aktivitě vzniká teplo a organismus se otepluje. K tomu, aby tělo teplotu snížilo, využívá pocení, při kterém se voda odpařuje a ochlazuje povrch těla. Při pocení však také ztrácíme minerály, zejména sodík, což může mít negativní vliv na metabolismus.

Jak ztrátě vody předcházet?

Obecné doporučení zná nejspíš každý, pijte, ale prakticky to není tak jednoduché. Voda je nejvhodnější pro konzumaci před, během a po sportovním tréninku, protože tělu dodává potřebnou energii. Konzumovat by se měla v menších dávkách po 10 až 20 minutových intervalech. Pokud totiž do sebe hodíte najednou půl litru tekutin, tělo se ji bude snažit vyloučit a nebude schopno ji vstřebat pro svůj užitek.

Občas samotná voda nestačí

Konzumace vody pomáhá zvýšit objem krve, čímž se zvýší výkon srdce. To následně pumpuje více krve a tím se do něj dostává i více živin (zdrojů energie). Obzvlášť v letních měsících však samotná voda nemusí při sportu stačit. Vsadit byste měli raději na minerální vody se slabou mineralizací, které vám pomohou nejen proti dehydrataci, ale také doplní právě tolik důležité minerály.

přidejte na:
BB

11. 08. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář
Chybějící obrázek
já nemám problém s tím, abych denně vypila 2,5 až 3 l vody a to nejsem žádný sportovec :-D . Od té doby, co máme filtr na vodu z https://www.all-the-best.eu/ , tak mi voda mnohem víc chutná a i čistá, takže i víc piju. Šťávy mi nechutnají, džusy jsou drahé a když samotná voda nebyla dobrá, tak se do pití moc nedonutíte.

Týna Ryglová 20. 02. 2024, 21:28