Skoncujte se zimou, než začne jaro. Tyto potraviny báječně zahřívají

V době, kdy venku mrzne a fouká, není nad to se pořádně zahřát – ideálně zevnitř. Možná ani netušíte, že ve spíži máte spoustu účinných pomocníků.

Začněme tím nejvoňavějším – skořicí. Tradiční čínská medicína řadí tohle koření mezi takzvané zahřívací druhy. To znamená, že její konzumace roztopí v těle vaše vnitřní kamínka. Skořice se výborně hodí do různých dezertů, ale také do rýžových či obilných kaší a samozřejmě do cukroví. Používá se při zavařování ovoce a báječně chutná v rajské omáčce i polévce. Neobejde se bez ní ani vánoční svařák a pečené čaje. Skořice je i mocným bojovníkem proti širokému spektru virů, bakterií a plísní a funguje jako přírodní antibiotikum.

Zázvorový kořen

Ani ránu bez zázvoru! To platí hlavně během chladných měsíců. Kořen zázvoru je přímo nabitý protizánětlivými látkami, léčí chřipku a nachlazení, zahání migrénu i žaludeční nevolnost, a dokonce vám pomůže rychleji zhubnout – spaluje totiž přebytečné tuky (které si nastřádáme přes svátky).

Uvařte si masaluSkoncujte se zimou, než začne jaro. Tyto potraviny báječně zahřívají

Tradiční indický čaj je pro zimu jako stvořený. Připravte ho rodině k snídani: do kastrolku nalijte 2 hrnky vody a přiveďte k varu. Mezitím vložte do hmoždíře kousek zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 4 hřebíčky, kousek skořice a 2 kuličky bílého pepře. Vše nadrťte, vložte do vroucí vody a nechte 5 minut povařit. Pak přidejte sáček černého čaje a znovu chvilku povařte. Nakonec přilijte 1 hrnek mléka, zamíchejte a odstavte.
V neposlední řadě umí báječně zahřát. Naordinujte si denně hrnek zázvorového čaje, do kterého můžete přidat lžičku medu. Zázvor je také nezbytnou součástí indické a čínské kuchyně. Používá se do sladkých i slaných pokrmů: zázvorového pečiva, guláše, pečeného masa, ale také do piva nebo limonád.

Hřebíček

Mezi další záhřevná koření patří hřebíček, který mimo jiné tiší bolesti zubů, léčí zkažený žaludek, pomáhá při rýmě a zánětu průdušek. V kuchyni se používá na nakládání, do svařeného vína a čajů, masových, rybích i sladkých pokrmů, marmelád, povidel, omáček, nálevů, punče nebo likérů. Můžete také inhalovat hřebíčkový olej. Stačí kápnout pár kapek do aromalampy.

Kurkuma

Oblíbené indické koření pomáhá léčit průduškové astma, snižuje hladinu cholesterolu, má příznivý vliv na zažívání, podporuje činnost střev a řadí se mezi účinná přírodní antibiotika. Kromě toho podporuje krevní oběh a díky tomu vás úžasně zahřeje. Používá se jako přísada do pokrmů asijské kuchyně, většinou jako součást kari směsí.

přidejte na:
Šéfredaktor

05. 03. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář