Silná imunita? Tyto 4 byliny ji podpoří skvěle

Bylinky posilují trávení, jsou bohaté na antioxidanty, podporují nervový a imunitní systém. Navíc jsou tu s člověkem od nepaměti. Není tedy divu, že obliba bylinných doplňků stoupá. Které je vhodné mít doma, aby podpořily imunitu?
Bylinné doplňky stravy jsou k dostání v různé formě, která se odvíjí od toho, jak byla rostlina zpracována. Koupit můžete tablety, kde je bylina sušená a slisovaná, v tobolkách a želatinových kapslích najdete byliny rozdrcené na prach. Dále jsou k dostání tinktury – v alkoholu macerované byliny, ájurvéda zase nabízí tradiční bylinné džemy. V porovnání se sušenými nebo čerstvými bylinami se doplňky stravy liší v koncentraci účinných látek. 
Nakupujte tedy s rozmyslem. Jít do lékárny, vzít to nejlevnější nebo naopak nejdražší jenom proto, že je to přírodní, není dobrá volba. Účinky deklarované výrobcem nejsou nikým ověřovány, protože u doplňků stravy není posuzována jejich účinnost. Záleží tedy na samotném výrobci, jak kvalitní výsledný produkt bude. Ta stejná bylina zpracovaná různou firmou může mít v závislosti na kvalitě použitých bylin a způsobu jejich zpracování různou míru účinku. Je třeba vědět, kdo doplněk vyrábí, jakým způsobem to dělá a co všechno při tom k bylině přidává.
Šalvěj červenokořennáSilná imunita? Tyto 4 byliny ji podpoří skvěle
Jedna z tradičních čínských léčivých rostlin, pro léčebné účely se využívá především kořen. Je protizánětlivá, antimikrobiální, má antioxidační vlastnosti a údajně působí i proti nádorům. Příznivě ovlivňuje srdce a cévy. 
Právenka latnatá
Širokospektrální přírodní antibiotikum, používá se jako lék na řadu infekčních onemocnění, včetně boreliózy nebo virových onemocnění horních cest dýchacích. Dokáže zastavit neregulovaný růst buněk, který je způsoben viry. Těhotné a kojící ženy by se ale této bylině měly vyhnout, protože obsahuje látky vyvolávající potrat či předčasný porod.
Šišák bajkalský
Posiluje imunitu, snižuje horečku a zklidňuje během psychického vypětí. Chrání kardiovaskulární systém – harmonizuje krevní tlak a nepravidelný srdeční rytmus (arytmie), snižuje vysokou hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Má silné antioxidační účinky – pročišťuje játra i střeva a zbavuje je škodlivých parazitů a plísní, což má za následek zlepšení stavu pokožky. V tradiční čínské medicíně má výsostné postavení a je zařazen na seznam 50 nejvýznamnějších rostlin.
Bez černý (plod)
Bezu se kdysi říkalo ‚lidová lékárnička‘ a bezinky se používají na infekce horních cest dýchacích. Obsahuje látky upravující imunitní systém, které pomáhají při léčbě horních cest dýchacích. Tyto bobule, bohaté na flavonoidy, mohou upravovat zánět a mírnit oxidační stres. Bezinkový extrakt je účinný na mnoho chřipkových virů a také lidských patogenních bakterií.

přidejte na:
Šéfredaktor

31. 10. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář