Síla ukrytá v rakytníku aneb Proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?

Mnoho lidí v tomto období zápasí s nachlazením, únavou. Víte, co udělat, abyste se udrželi fit? Máme pro vás skvělý TIP, který dodá vašemu tělu potřebné vitaminy a bez problémů si jej připravíte z pohodlí svého domova.

RAKYTNÍK ŘEŠETLÁTKOVÝSíla ukrytá v rakytníku aneb Proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?

Rakytník patří mezi keřovité stromy. Pěstuje se převážně pro své plody, z kterých se dělají sirupy, oleje nebo marmelády. Původ rakytníku najdeme v Rusku, dnes se ale pěstuje po celé Evropě a Asii.

POZITIVNÍ ÚČINKY

Dříve se rakytník vysazoval kvůli svému vzhledu kolem silnic. Tento trend ale skončil s poznáním, že obsahuje neuvěřitelné množství pozitivních látek.

Jeden trs (cca 10 bobulek) stačí k tomu, abyste doplnili denní příjem vitaminu C. Obsahuje však i bohaté množství vitaminu A, D, B, E, F nebo K. Dokonce v něm najdete i minerály a mastné kyseliny důležité pro zdravé trávení.

Rakytník velice pozitivně ovlivňuje činnost jater, plic a střev. Pomáhá proti dermatologickým problémům a odvádí z těla negativní látky. Rovněž působí blahodárně na kardiovaskulární systém, podporuje krvetvorbu a snižuje hladinu cholesterolu.

JAK RAKYTNÍK ZPRACOVAT?Síla ukrytá v rakytníku aneb Proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?

Doba sklizně přichází od srpna do konce října. Začátek listopadu je tak skvělý k tomu, abyste z plodů vykouzlili džem, rakytníkový sirup nebo kompot. Usušené bobulky se navíc dají použít na ozdobu dezertů nebo si z nich připravíte zdravý rakytníkový čaj.

Příprava rakytníkového sirupu

Rakytníkové plody (3 litry) očistíte ve vodě, necháte okapat a poté rozmačkáte (nebo umelete ve strojku na maso). Poté zalijte 2 litry vlažné vody a přidejte 20 gramů kyseliny citronové. Vzniklou směs nechte stát 24 hodin.

Následně šťávu přeceďte a pořádně vymačkejte. Přidejte 3 kg krystalového cukru (1litr : 1kg) a dejte na kraj plotny. Bez vaření nechte cukr rozpustit. Vzniklý sirup naplňte do lahví ještě teplý.

přidejte na:
Gabriela

25. 01. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář