Sezóna jablek je tady! Proč je chtít v jídelníčku?

Jablka jsou v Česku jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, zdaleka ne jen jako zdravá svačinka či chutná náplň do závinu. Obsahují řadu vitamínů, minerálů i cennou vlákninu pektin. Zdravě vás nasytí a jsou snadno stravitelná.

Jablka jsou bohatým zdrojem antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály. Mají blahodárné účinky na trávení, činnost mozku, metabolismus, nervový systém i nespavost, pomáhají předcházet závažným onemocněním jako jsou rakovina střev či dna. Pomáhají také při horečkách, zánětech, průjmu i zácpě, bolestech hrudníku, nechutenství, a dokonce i při akné.

Jablka a obsah vlákninySezóna jablek je tady! Proč je chtít v jídelníčku?

Vysoký podíl vlákniny ve formě pektinu a celulózy podporuje trávení a pomáhá předcházet zácpě. Plody jabloně domácí patří mezi jádroviny a existuje mnoho různých odrůd, z nichž si každý může vybrat jablko podle své chuti – od sladké až po kyselou. Díky různým dobám sklizně a skladování jsou i jablka z místních sadů dostupná téměř po celý rok. Existují totiž letní, podzimní i zimní jablka.

 Elixír mládí

Jablka zpomalují proces stárnutí. Každý plod obsahuje až 85 % vody a pouze minimum kalorií, je tedy ideální jako Sezóna jablek je tady! Proč je chtít v jídelníčku? nízkokalorické občerstvení či lehká svačinka. Snadno dostupné sacharidy, tedy fruktóza a hroznový cukr, přitom rychle doplní energii. V jednom středně velkém jablku najdete zhruba 14 % denní doporučené dávky vitamínu C, 6 % denní dávky draslíku, 5 % doporučené dávky vitamínu K, dále nezanedbatelné množství manganu, mědi a vitamínů A, E, B1, B2 a B6. Rozhodně prospějí i díky vláknině, průměrný plod obsahuje 4 gramy.

Pokud chcete léčivý potenciál jablek využít na maximum, jezte je zásadně se slupkou. Právě ta totiž obsahuje polovinu celkového množství vlákniny. Prospívají také srdci, mohou snižovat riziko kardiovaskulárních onemocnění. Je to tím, že obsahují ve vodě rozpustnou vlákninu, která pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Díky flavonoidu s názvem epikatechin snižuje jejich konzumace vcelku významně riziko cévních mozkových příhod a riziko vzniku diabetu druhého typu.

Kde jablka skladovat?

Jablka jsou nejčastěji skladovaným ovocem, přesto je potřeba dodržet několik zásad, aby vydržela co nejdéle v dobré kondici. Především by se neměla skladovat vedle jiných druhů ovoce nebo zeleniny, protože by se kvůli tomu rychleji kazila. Jablka je nejlepší skladovat v chladných místnostech s teplotou mezi 2 až 7 °C, s dostatkem vzduchu a s vysokou vlhkostí. Dobře se je podaří uchovat například ve vzdušném sklepě. Během skladování zrají a uvolňují plyn etylen, který jim pomáhá dozrávat.

přidejte na:
BB

07. 09. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář