S bolavým žlučníkem pomůže příroda. Speciálně jedna bylina je fantastická

Když se ozve žlučník, není to nic příjemného. Jde ale o běžnou civilizační chorobu, za kterou může špatné stravování, nedostatek pohybu a stres.

Mezi příznaky onemocnění žlučníku patří bolest v pravé horní části břicha či v zadní části ramen, nevolnost a zvracení, plynatost, říhání, teplota, svědění kůže nebo ztráta chuti k jídlu. Jaké babské rady mohou pomoci?

Pozor na rychlé občerstvení

Přejídání a konzumace rychlého občerstvení může zatížit trávicí systém, včetně žlučníku. Jezte menší porce a jídlo si pořádně vychutnávejte. Naopak některé potraviny byste měli zařadit do stravy cíleně. Jedná se například o citrusové ovoce, olivový olej, česnek, cibuli, kurkumu, artyčoky nebo zázvor. Žlučník ovlivňuje také příliš velké množství alkoholu či kofeinu.

Citronová šťáva

V některých případech může žlučníku ulevit pití citronové šťávy nalačno. Citrony jsou bohaté na vitamin C, čímž podporují trávicí systém. Náhlé zvýšení kyselosti v žaludku ale může u některých lidí vyvolat nevolnost nebo nepohodlí, a tak všeho s mírou!

Síla přírody

Pampeliška je tradičně spojována s podporou správných funkcí žlučníku. Obsahuje totiž látky, které jsou prospěšné pro trávicí systém. Mezi další vhodné bylinky patří černý jeřáb, z jehož plodů si připravíte sirup, odvar, čaj nebo tinkturu. Nebojte se ani vína. Jeho plody mají blahodárný vliv na metabolismus, žlučník i játra. Z čerstvých listů kvetoucího benediktu lékařského můžete zase vyrobit tinkturu, jež podpoří nejen žlučník, ale také zklidní nervovou soustavu. Vaší pozornosti by neměl uniknout ale ani řepík lékařský. A taková zeměžluč je pro žlučník hotovým zázrakem.

Pampelišková káva

Nejenže je pampeliška dobrá na žlučník, ještě si z ní připravíte lahodnou kávu! Budete potřebovat kořeny byliny a vodu. Na plech položte nakrájené kořeny pampelišky a pečte je v předehřáté troubě na 175 °C po dobu 30–40 minut. V hrnci přiveďte vodu k varu. Pro každý šálek pampeliškové kávy budete potřebovat asi 2 lžíce pražených kořenů pampelišky. Přidejte je do vroucí vody a vařte na mírném ohni 10–15 minut. Po uvaření nechte směs asi 5 minut odpočinout.

přidejte na:
Šéfredaktor

28. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář