Růžičková kapusta a její blanšírování

Češi obecně nepatří mezi velké jedlíky zeleniny. A už vůbec ne, pokud zmíníte druhy jako brokolici či růžičkovou kapustu. Při správném postupu můžete však i z nevlídně vypadající suroviny vykouzlit opravdu chutný pokrm. Zajímá vás, jak na to? Pak jste tady správně!

Růžičková kapusta patří k sezónním potravinám, které můžete do své kuchyně zařadit ideálně od března. Skvěle se hodí jako příloha k masu, ale radost z ní budete mít i v salátu. Nejdůležitější je však tuto potravinu dobře připravit – v tomto případě pomocí blanšírování.

Co je blanšírování

Blanšírovaná zelenina je taková, která se po určitou dobu povaří a poté velice prudce zchladí. Profesionální kuchaři k tomuto účelu používají mísy s ledem, ale v domácích podmínkách vám postačí síto a proud ledové vody.

Jak postupovat při blanšírováníRůžičková kapusta a její blanšírování

Základem všeho je opravdu vroucí voda (musí bublat). Ta by měla být osolená. Pokud se ptáte na množství, bez problémů můžete použít i hrst, nebojte, růžičková kapusta nebude slaná. Většina soli se totiž opláchne v chladící fázi. Do vroucího hrnce přidáte přepuštěné máslo. Úplně stačí lžíce másla na dvě porce zeleniny. Pomocí másla docílíte velice příjemné chuti!

Jakmile vyprší potřebný čas, následuje chladící fáze. Připravte si velkou mísu plnou ledové vody a kostek ledu. Myslete na to, že mísa musí být natolik velká, aby zeleninu ihned zchladila. Pokud byste zvolili malou mísu, může se stát, že zelenina vodu ohřeje a kouzlo blanšírování by bylo pryč.

Jak dlouho blanšírování trvá

Každá zelenina má jinou dobu blanšírování. Například brokolici stačí tři minuty, růžičkové kapustě zase sedm. Naprosto parádně chutná i blanšírovaná mrkev, u které byste možná řekli, že bude trvat podobně dlouho, jako je tomu u kapusty. Opak je však pravdou – mrkvi stačí pouhé dvě minuty a je hotová přesně tak, jak má být.

přidejte na:
BB

06. 03. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář