Raw strava - co to vlastně znamená?


Co je to RAW FOOD?


V překladu to znamená “živá strava”. Jedná se o alternativní směr ve stravování. V dnešní době neustále roste počet různých výživových směrů, kvůli experimentování s jídlem či snaze zhubnout. Strava opravdu ovlivňuje kvalitu našeho života a zdraví. Jen nikdo přesně neví, který z výživových směrů je ten pravý. “Živá strava” patří do nejrozšířenějšího a také nejznámějšího výživového směru - vegetariánství (veganství).


“Živá strava”


Je to vlastně syrová strava, která je někdy označována jako vitariánství. Suroviny nesmí být nijak chemicky upravovány. Potraviny se mohou upravovat i tepelně, ale nesmí překročit 42 °C. Lidé, kteří se takto stravují, jsou přesvědčeni, že pokud potraviny více zahřejete, zničíte v nich vše živé. Tepelně upravovaná strava (nad 42 °C) je pro ně mrtvá. Obrovská výhoda raw stravy je v tom, že příprava pokrmů není nijak zdlouhavá či složitá. A většinou k tomu nepotřebujete nic jiného než mixér či kuchyňského robota.


Existují na ni samozřejmě dva názory. Jedni ji vychvalují, jak je výhodná, jak jim pomohla se zdravotními problémy a předávají své zkušenosti dalším. Ostatní se obávají, že bez řádné tepelné úpravy by se potraviny neměly dlouhodobě jíst. Lékaři nedoporučují raw stravu lidem, kteří mají potíže s trávícím systémem nebo trpí alergiemi. A ani pro ženy, jenž mají problémy otěhotnět, není raw strava vhodným řešením.


Chia puding, makové mléko a jahody - oblíbený dezert nejen pro děti (4 porce)


Tento dezert je bohatý na vápník, vlákninu, antioxidanty, draslík a hořčík. Obsahuje také spoustu bílkovin, vitamínů a minerálů. Tento recept patří nejen do “živé stravy”, ale je vhodný také pro lidi, kteří trpí alergií na lepek.


Na spodní vrstvu budete potřebovat:


  • Mák - 2 lžíce (musí být přes noc namočený ve studené vodě)

  • Chia semínka - 4 lžíce

  • Sirup agáve - 1 lžíce

  • Skořice - 1 lžička


Na horní vrstvu potřebujete:


  • Jahody - 2 hrnky (musí být čerstvé) - Pokud nechcete použít jahody, klidně použijte maliny či jiné ovoce.

  • Sirup agáve - 1 lžíce (záleží na sladkosti jahod)

  • Citronová šťáva - pár kapek postačí


Nejprve si připravíme dolní vrstvu. Mák vložte do vody (350 ml) a rozmixujte. Přeceďte přes síto minimálně 2x. Mělo by vzniknout asi 300 ml makového mléka. Do něj pak vmixujte skořici a agávový sirup. Do této směsi už jen přidejte chia semínka a promíchejte. Po 5 minutách opět promíchejte a nechte odstát. Chia semínka by měly nabobtnat. Po ztuhnutí nalijte takto připravený pudink na dno 4 misek či sklenic. Dejte vychladit do lednice minimálně na 2,5 hodiny.


Mezitím si očistěte jahody a na pozdější dozdobení si dejte stranou asi 8 jahod v celku. Zbytek jahod promixujte s citronovou šťávou a agávovým sirupem. Jestli jsou jahody málo sladké, můžete použít i jiné sladidlo. Vezměte 4 jahody a nakrájejte je na čtvrtky. Stačí je jen vmíchat do již rozmixovaných jahod. Vyndejte pudink z lednice a nahoru nalijte jahody. Nakonec ozdobte každou sklenici či misku jahodou a můžete servírovat.


přidejte na:

20. 05. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář