První pomoc pro nehty. Konec záděrům a zažloutnutí

Že jsou nehty na rukou naší vizitkou, je známé, ale pravdivé klišé. Dali jsme dohromady 3 dobré rady, jak napravit jejich vady na kráse.
Lámání a třepení
Proč se nehty lámou a třepí? Existuje mnoho příčin, nejčastější je nedostatečný přísun vitaminů a minerálů, zejména zinku a vápníku, dlouhodobý stres nebo časté namáčení rukou v saponátech. Křehké nehty mohou také signalizovat špatnou funkci štítné žlázy. Doporučit lze úpravu životosprávy a zvýšenou péči o nehty. Okamžité zlepšení zaznamenáte díky teplé vodní lázni s olivovým olejem, do které konečky prstů ponořte. Potom ruce a nehty ošetřete mastným krémem a navlékněte si bavlněné rukavice. Ideální je nechat zábal působit přes noc. Při manikúře používejte šetrnější papírový nebo skleněný pilník namísto kovového a nehty pilujte v jednom směru, aby se nepoškodila jejich struktura.
Nevzhledná nehtová kůžičkaPrvní pomoc pro nehty. Konec záděrům a zažloutnutí
Nehtová kůžička má ryze praktický účel – chrání nehtové lůžko před napadením choroboplodnými zárodky. Nešetrné stříhání kůžičky nůžkami nebo časté používání saponátů se pak podepisuje na jejím vzhledu, v horším případě dochází k vytváření záděr. Proto je třeba o ruce dostatečně pečovat, tj. krémovat je a při práci chránit rukavicemi. Pokud už se záděra udělá, rozhodně si ji neokusujte nebo netrhejte, mohla by se vám do rány dostat infekce. Prst namočte do teplé vody se solí či olejíčkem, odchlíplý kousek kůže odstraňte kleštičkami a místo ošetřete tea tree olejem. A jak odstranit nehtovou kůžičku? Naneste k lůžku lak na odstranění kůžičky, který nechte působit 2–5 minut (ne déle!) a poté použijte odstraňovač kůžičky.
Zažloutnutí
Žluté nehty mohou signalizovat zdravotní komplikace v čele s plísní, v tomto případě je třeba vyhledat lékařskou pomoc. My však máme na mysli kosmetický problém, kdy se po odlakování objeví dožluta zabarvené nehty. Příčinou je aplikace tmavých barev laku – čím tmavší lak, tím více se přirozený nehet zabarví zpravidla dožluta a ztratí lesk. Také časté používání odlakovače ovlivňuje zabarvení i kvalitu nehtů – pozor zejména na produkty s obsahem acetonu a formaldehydu. Pomoci si můžete jednak přírodní cestou: nehty si vydrhněte kašičkou ze soli a citronové šťávy, smyjte a vetřete výživný olej. Ale hlavně před barevným lakováním naneste speciální podkladový lak, který nehty ochrání před zažloutnutím a také lámavostí.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 09. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář