První pomoc na nachlazení a rýmu? Jasná volba je tea tree olej

První měsíc v roce bývá všelijaký. Někdy mrzne, až praští, jindy je zase obleva. To vytváří ideální půdu pro nachlazení a virózy všeho druhu. Až vás příště začne škrábat v krku, vyzkoušejte naše tipy.

Protože v tomto ročním období nelze sbírat čerstvé léčivé bylinky v přírodě, zaměříme se na ty, které můžete mít vždy po ruce. Australský čajovník a olej z něj vyrobený patří mezi ně. Dnes jej koupíte v každé lékárně a můžete se tak těšit z jeho léčivých účinků v průběhu celého roku.

Léčí bolesti v krku i záněty dásní

Již původní obyvatelé Austrálie věděli, že je tea tree olej hotový zázrak. Ne nadarmo byl označován za boží dar, který je možné použít k léčbě různých problémů. Jeho listy hojily otevřené rány, infekce i pohmožděniny a velmi oblíbený byl i k inhalaci. Díky svým unikátním účinkům se tea tree olej, pár kapek zředěných ve sklenici vody, hodí k léčbě akné, oparů, zánětů dásní, bolestí v krku i kožních plísní. Tea tree olej je totiž mimořádně silná silice s antibakteriálním, antiparazitickým, antiseptickým, fungicidním a antivirovým účinkem. Patří mezi nejsilnější přírodní antibiotika vůbec a má skutečně všestranné použití.První pomoc na nachlazení a rýmu? Jasná volba je tea tree olej

Bojuje proti virům a plísním

Další osvědčenou rostlinou, kterou lze využívat jako účinné přírodní antibiotikum, je zdánlivě obyčejný křen selský. Ten totiž obsahuje prospěšné látky, nápomocné v boji proti celé řadě nemocí. Kromě bakterií fungují skvěle i proti virům a plísním. Nesmíme zapomenout ani na vysoký obsah vitaminu C, jímž se křen pyšní. Jeho obsah je dokonce 2× vyšší než v citronu. Křen dokáže harmonizovat trávení, usnadňuje vykašlávání hlenů a také povzbuzuje chuť k jídlu. Křen si můžete buď dopřát v syrovém stavu, anebo klidně i konzervovaný. Úpravou se totiž cenné antibiotické látky nezničí. Mimo jiné má křen močopudné účinky, tudíž je vhodný i při zánětech močových cest.

Po nemoci jedině křen!

Křen je obzvlášť vhodný i při rekonvalescenci po dlouhých nemocech či po užívání antibiotik. Umí totiž nastartovat trávení a harmonizovat střevní mikroflóru.

Křenová inhalace

Připravte si 2 lžíce nastrouhaného křenu, 2 lžíce nastrouhaného jablka, ½ litru vroucí vody. Křen i jablko přelijte vroucí vodou, nechte 5 minut odstát a pak pod ručníkem po dobu 10 minut inhalujte výpary.

přidejte na:
Šéfredaktor

31. 01. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář