Proč máme po slaném chuť na sladké?

Určitě to znáte všichni. Večer k televizi si dopřejete pytlík oblíbených chipsů a o chvíli později vás honí mlsná na něco sladkého. Kde se taková chuť bere? A jde ji nějak vědomě ovlivnit? To se dozvíte v dnešním článku.

Experti občas tyto extrémně rozdílné chutě popisují na principu pohybujícího se kyvadla. Na jedné straně se nachází potraviny tzv. expanzivní, na druhé pak restriktivní. Pohyb kyvadla pak funguje na základě obvyklých fyzikálních zákonů – čím více ho vychýlíte k jedné straně, tím snáze a rychleji se pak zhoupne k té druhé.

Expanzivní potraviny:Proč máme po slaném chuť na sladké?

  • Sacharidy
  • Kofein
  • Alkohol
  • Produkty živočišného původu

Restriktivní potraviny:

  • Produkty živočišného původu

 

SNAŽTE SE ZÍSKAT ROVNOVÁHU

Stejně jako jinde v životě, i ve stravě byste se měli snažit vytvořit rovnováhu. Pokud byste totiž konzumovali příliš restriktivního jídla, budete mít během chvilky chuť na to expanzivní a naopak. Zní to jednoduše, že? Ale pravda je taková, že jen málo lidí nad jídlem takto přemýšlí.

Co dělat, když se ohlásí chuť na sladké?

Jakkoli se stále zdůrazňuje potřeba pevné vůle, disciplíny a odhodlání, mnohdy je to především pochopení všech okolností, které vám pomůže situaci přijít na kloub. Když budete vědět, proč máte určité chutě, jednodušeji se jim postavíte a začnete prostřednictvím pochopení těchto jevů zjišťovat, jaké má vaše tělo nároky, a chápat, co se s vámi děje a proč.

JAK ZAHNAT CHUŤ NA SLADKÉ

  • Po ránu si dopřejte vydatnou snídani, která bude zdravá, vyvážená a plná zdravých sacharidů. Pokud přidáte i bílkoviny a dostatek vlákniny, nebudete mít po zbytek dne tak velikou chuť na sladké.
  • Pravidelná a vyvážená strava dokáže ve vašem těle udržet hladinu cukru v rovnováze a nehrozí tím pádem ani velké výkyvy, co se týká energie.
  • Udržujte dostatečný, a i možná nadprůměrný pitný režim.
  • Chuť na sladké může mít své spojení i se stresem a nejrůznějšími stresovými situacemi. Podvědomě můžete sladkým zahánět své rozčílení a nejistotu, ale i například nudu. Zkuste se zamyslet nad situacemi, kdy nejčastěji mlsáte, a pokuste se těmto situacím předcházet.
přidejte na:
Gabriela

12. 03. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář