Proč konzumovat med aneb je opravdu tak zdravý?

Nastal čas teplých nápojů, choulení se pod deku a bohužel také nachlazení a různých nemocí. Krátkým dnům a nepříjemné vlezlé zimě nelze utéct. Ze všech stran se na nás valí informace o vitamínech a doplňcích stravy, které zaručeně fungují. Kdo se v tom má ale vyznat? Když už ale zalezete pod deku a připravíte si teplý nápoj, nezapomeňte si do něj přidat lžičku medu. Tento přírodní zdroj minerálů a vitamínů je dobré mít doma neustále po ruce. Pojďte se s námi podívat na to, zda je med opravdu takový zázrak a jak ho vůbec užívat. 
Včely a výroba medu
Věděli jste, že k tomu, abychom si mohli koupit 1 kg medu, musí včela obletět vzdálenost 4x kolem zeměkoule? Zdá se to být až neuvěřitelné, ale je to tak. Med slouží primárně jako potrava pro včely, aby přežily dlouhé zimní období a měly tak z čeho čerpat energii. Výrobě medu se proto věnují celé léto. Během zimy potřebují med proto, aby měly dostatek energie pro rozvibrování svých těl. Tím získají teplo, které udrží královnu i celý úl v teple. Jelikož samy včely musí čelit řadě bakterií, virů a parazitů, vědí moc dobře, co do medu přidat, aby je léčil. A těchto zázračných léčivých vlastností využíváme následně i my. Zázračnou sílu medu znali už ve starém Řecku, Egyptě či Indii. Často se využíval jako mast na povrchové zranění, pomáhal ale například i při střevních potížích. 
Pozitivní účinky medu na náš organismusProč konzumovat med aneb je opravdu tak zdravý?
Jak vědci zjistili, v medu se ukrývá více než 200 různých zdraví prospěšných látek. Díky tomu dokáže potlačit aktivitu přibližně 60 druhů virů a bakterií. Mezi tyto látky patří například i inhibiny, díky kterým má antibakteriální účinky. Pomáhají také hojit lehké vnější poranění, popáleniny, hnisavé rány a záněty v dutině ústní. Už naše babičky nám dávaly vypít čaj s medem, když nás začal trápit kašel. A není to jen tak. Je to především pro jeho protizánětlivé účinky. V medu najdeme i fruktooligosacharidy, které fungují jako probiotika. Kromě toho však obsahuje řadu aminokyselin, vitamínů, minerálů a proteinů. Pomáhá tím regulovat cukr v krvi, povzbuzuje činnost střev a pomáhá se sezónními alergiemi. Může totiž pomoct vytvořit imunitu vůči místním rostlinám, které alergie způsobují. 
Jaký med je nejlepší? 
Výběr medu záleží na tom, za jakým účelem ho kupujete. Ukázalo se totiž, že do každého medu včely dávají jiný obsah proteinů. Nedá se tedy s klidným svědomím říct, který med je nejlepší, protože převaha různých proteinů příznivě působí na různé zdravotní potíže. Jisté je, že by nás ale mělo zajímat, z jakého místa med pochází. Doporučuje se vybírat med od českých včelařů, kde si můžete být jisti původem a zpracováním. Pokud vás doma zarazí krystalizace zakoupeného medu, nemějte obavy. Právě krystalizace je zárukou kvality. Znamená to, že med nebyl tepelně upraven. Pokud naopak koupíte med a ten ani po půl roce neprojevuje známky krystalizace, jedná se o nekvalitní med. Obecně akátový med obsahuje nejmenší množství včelích proteinů. Naopak pohankový med obsahuje mimořádně mnoho včelích proteinů. Jelikož se pohanka neošetřuje pesticidy, řadí se právě pohankový med mezi nejzdravější. V Česku převládá nabídka smíšeného medu, který je také velmi zdravý a vhodný. Kombinuje prospěšné látky z více rostlin a nabízí tedy to nejlepší z našich luk a lesů. 
Jak med konzumovat? 
Díky zdraví prospěšným látkám, které med obsahuje, se obecně doporučuje zkonzumovat alespoň jednu lžičku medu denně. Med můžete přidat do čaje, nikdy ho ale s čajem nevařte. Horká voda by měla mít kolem 70–80 °C, abychom vařící vodou nezničili právě ty nejzdravější látky. Lžičku medu ale můžete přidat i do ranní ovesné kaše, do smoothie nebo prostě jen do jogurtu. Dopřejete si tak nejen lahodnou snídani nebo svačinu, ale uděláte tak něco pro své zdraví. 

přidejte na:
Šéfredaktor

13. 12. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář