Přivítejte ve svém jídelníčku podzim. Které potraviny vám nesmí chybět?

Podzim je obdobím, kdy se příroda mění a přináší bohatou úrodu plodů a zeleniny. Je to také čas, kdy se naše stravovací preference mění a toužíme po výživných a teplých jídlech. Pokud se ptáte, jaké potraviny je vhodné jíst na podzim, zde je seznam několika zdravých a chutných možností.


Podzim je synonymem pro dýně, ať už jde o hokkaido, muškátovou, nebo dýni všežravku. Dýně jsou bohaté na vitamíny A, C a E, obsahují vlákninu a jsou nízkokalorické. Můžete je přidávat do polévek, salátů, nebo připravovat dezerty jako dýňový koláč.Přivítejte ve svém jídelníčku podzim. Které potraviny vám nesmí chybět?
Jablka
Jablka jsou na podzim hojně dostupná a nabízejí mnoho výživných látek. Jsou zdrojem vlákniny, vitaminu C a antioxidantů. Můžete si je užívat samotná, přidávat je do ovocných salátů nebo vařit jablečný kompot nebo džem.
Kapusta
Podzim je také sezónou pro různé druhy kapusty, jako je bílá, červená nebo kel. Kapusta je bohatá na vitamíny C, K a vlákninu. Můžete ji přidávat do salátů, vařit jako přílohu nebo používat při přípravě zdravých zelňaček.
Hrášek
Hrášek je zelenina, která je v období podzimu na svém vrcholu. Obsahuje vitamíny A, C a K, antioxidanty a vlákninu. Můžete ho přidávat do různých pokrmů, jako jsou polévky, rizota nebo saláty.
Ořechy
Podzim je také dobou sklizně ořechů, jako jsou vlašské ořechy, lískové oříšky a mandle. Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, vitamíny, minerály a antioxidanty. Můžete si je užívat samotné jako svačinku, přidávat je do cereálií, jogurtů nebo je používat při pečení.
Houby
Podzim je sezónou pro sběr hub, které jsou bohaté na vitamíny B, minerály a vlákninu. Můžete je přidávat do různých pokrmů, jako jsou omáčky, polévky nebo rizota.
Brambory
 Brambory jsou zelenina, která je na podzim hojně dostupná. Jsou bohaté na vitamín C, vlákninu a draslík. Můžete je vařit, péct nebo připravovat jako kaši.
Špenát
Špenát je zelenina, která je plná živin, včetně vitamínů A, C, K a železa. Můžete ho přidávat do salátů, smoothies, nebo vařit jako přílohu.
Cibule a česnek
Cibule a česnek jsou základními ingrediencemi mnoha pokrmů a jsou také prospěšné pro zdraví. Obsahují antioxidanty a fytonutrienty, které podporují imunitní systém. Můžete je přidávat do vašich pokrmů od omáček až po pečení a vaření.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 10. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář