Přišel čas zásobit se česnekem!

Naše prababičky říkávaly „všechno je na něco, česnek je na všechno“. Proto se tato rostlina stala pevnou součástí přírodní medicíny a její využití i obliba stále rostou.

Česnek setý (Allium sativum) pochází z Mongolska, odkud se přes Čínu dostal do Evropy. Staří Řekové a Římané ho považovali za posvátnou rostlinu a připisovali mu posilující účinky. Dávali ho jíst vojákům na válečných výpravách a účastníkům olympijských her. Nenáročná cibulová zelenina pak postupem staletí zdomácněla na každém poli a zahradě a stala se lékem sedláků a venkovanů.

Vytrvalá rostlina je bohatá na vitaminy A, B a C, selen, vápník, jod a allicin, látku se silným antibakteriálním a protiplísňovým účinkem. Dovede si poradit s kvasinkou Candida albicans a z 560 kmenů zlatého stafylokoka jich 500 spolehlivě ničí. Česnek také ozdravuje střevní mikroflóru, pomáhá při infekčních průjmech a ničí parazity ve střevech. Zcela zásadní prospěch má pak z užívání česneku kardiovaskulární soustava. Bílé stroužky snižují hladinu tuku, škodlivého LDL cholesterolu, mají příznivý dopad na krevní tlak, ředí krev, rozpouštějí krevní sraženiny, zlepšují práci srdečního svalu a působí proti kornatění cév.

Málo, ale pravidelněPřišel čas zásobit se česnekem!

Česnek užívejte s mírou (maximálně tři stroužky na den). Vždy jej jezte čerstvý (tepelným zpracováním se ničí jeho účinky) a konzumujte jen během dopoledne. Pozdější konzumace by mohla způsobit nevolnost či podráždění žaludku. Oloupané stroužky nikdy nejezte celé. Buď do nich udělejte pár řezů, nebo je nakrájejte na tenké plátky. Jedině tak se aktivuje allicin.

Stačí uříznout nať

Naťový česnek (Allium tuberosum) se v Evropě poprvé objevil v roce 1985, kdy byl v Německu předveden na jedné zahradnické výstavě. Pro svoji kořeněnou chuť a léčivé účinky se brzo rozšířil i do ostatních států starého kontinentu. Jako jeho ostatní příbuzní obsahuje hořčičné oleje s příměsí síry, jež mají antiseptické vlastnosti. Působí proti kvasným a hnilobným procesům ve střevech, zmírňuje nadýmání a podporuje trávení. Jeho užívání je velmi jednoduché. Stačí jen uříznout zelené lístky a nakrájet je do tvarohových pomazánek nebo do žervé. Skvěle ochutí také saláty, polévky, zeleninové, rybí, rýžové a vaječné pokrmy.

Naťový česnek je víceletá rostlina odolná proti zimě (semínka dostanete v zahradnických centrech). Roste podobně jako pažitka. Sklízí se v druhém roce během léta, přičemž při řezu nechte u země pět centimetrů vysoké zbytky listů. Rostlinu můžete pěstovat jak ve velkém květináči na terase, tak i na zahradě. V létě vás potěší krásnými bílými hvězdicovitými květy, které lze natrhat a nasypat na chleba s máslem nebo s tvarohem.

Pokud vám vadí intenzivní chuť čerstvého česneku, užívejte tinkturu nebo kapsle, které dostanete v prodejnách s bylinkami a v lékárnách. Při užívání buďte opatrné v těhotenství a při kojení.

přidejte na:
BB

17. 10. 2022

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář