Přírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (I. díl)

Podzim a zima je bohužel jako stvořená pro to, abyste chytli nějakou chřipku, museli si poradit s horečkami nebo bojovali s nepříjemným kašlem. Přírodní léčiva však mohou pomoct respirační nemoci a další neduhy spojené s chladným počasím lépe zvládnout.

TYMIÁN

Ulevuje u zánětlivých stavů dýchacích cest, funguje jako spasmolytikum, uklidňuje záchvaty kašle. Pomáhá ulevit od křečí, zmírňuje projevy zánětu zubů, je vhodný pro uvolnění nosu nebo zkrácení trvání rýmy. Zmírňuje poruchy trávení (plynatost, průjmy), působí jako tonikum oběhového systému.

Velmi dobře poslouží také nekonzervovaný hydrolát z tymiánu linaloolu (lze koupit), který je vhodný k vnitřnímu užití a můžete jej dát vypít také dětem od tří let věku. Stačí rozmíchat jednu čajovou lžičku v teplé vodě místo čaje. Tymián linalool hydrolát je ideální také do aromadifuzéru. Není totiž tak silný jako esenciální oleje, ale je velmi účinný pro dezinfekci dýchacích cest.

Pokud chcete pít tymiánový nebo oreganový nálev, mějte na paměti možné interakce s léčivy. Oregano se nedoporučuje pro alergiky na rostliny čeledi hluchavkovitých. Není vhodné ani proPřírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (I. díl) lidi užívající antikoagulanty, protože má schopnost ředit krev, a pro diabetiky, kteří podstupují léčbu medikamenty, protože snižuje hladinu cukru v krvi a může způsobit hypoglykemii (abnormálně nízkou hladinu glukózy v krvi). Nedoporučuje se ani u osob, které procházejí chemoterapií. Měli byste se mu vyhýbat také těsně před operací. Není vhodné pro děti do deseti let. Tymián vykazuje kontraindikace u vysokého tlaku a jedinců, kteří na něj užívají léky, protože je mírně hypertenzní. Další možné kontraindikace jsou stejné jako u oregana.

GREPOVÝ EXTRAKT

Tento oblíbený antivirový a antibakteriální prostředek je indikován jako úspěšná náhrada antibiotik, ale také proti plísňovým onemocněním nebo parazitům. Jeho velkou výhodou je, že nezatěžuje střevní mikroflóru a neničí „dobré“ bakterie, jež jsou potřebné k zachování dobré imunity a celkového zdraví lidského těla.

Přírodní léčiva, která vám pomohou zvládnout podzim i zimu (I. díl) Vyrábí se ze semen grepfruitu, která se drtí a smíchají se s vodou a glycerinem. Je bohatý na bioflavonoidy a vitamin C, jež jsou skvělými antioxidanty, a navíc působí jako stimulanty přirozené imunity. Kromě toho, že je vhodný při respiračních onemocněních, má využití také při infekcích močových cest a pohlavních orgánů, kandidóze, kožních potížích, při zánětech dásní, herpesech a mykózách na nehtech.

Grepový extrakt je skvělý při nachlazení, bolesti v krku i rýmě. Koupit se dá v bioobchodech, lékárnách nebo drogeriích v malé lahvičce s praktickým kapátkem, které je vhodné pro pohodlnou aplikaci. Užívá se dvakrát až třikrát denně, rozmíchaný ve sklenici vody, nejčastěji je to 10 kapek na jednu dávku.

U grepového extraktu je potřeba brát v potaz kontraindikace. Není vhodný pro lidi po transplantaci orgánů, nedoporučuje se ani při užívání imunosupresiv, statinů (proticholesterolové molekuly) a při srdečních obtížích (arytmie, hypertenze). Grepový extrakt může mít kontraindikace vůči některým běžným medikamentům užívaným při erektilní dysfunkci, onkologických onemocněních, epilepsii, ale také u antidepresiv.

přidejte na:
BB

10. 11. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář