Pokojovky, které léčí. Těchto 8 musíte mít doma

Pokojové rostliny nejenže zkrášlují naše domovy, ale také mají prospěšné účinky na naše zdraví a pohodu.

Některé z nich dokážou čistit vzduch, snižovat stres, zlepšovat náladu, podporovat spánek a léčit různé neduhy.

Poměrně velké množství doma běžně pěstovaných pokojovek má léčivé účinky, které můžeme využít při různých chorobách a potížích. Tyto rostliny jsou tedy nejen krásné, ale i užitečné. Pokud je budete mít doma, máte k dispozici přírodní prostředky na mnohé neduhy. Nezapomínejte však, že nejsou náhradou za lékařskou péči a že některé z nich mohou mít i vedlejší účinky nebo kontraindikace. Vždy se proto poraďte se svým lékařem, než začnete používat pokojové rostliny jako léčivky.

Gotu kola (Centella asiatica)

Rostlina původem z Číny je jednou z nejvýznamnějších léčivek v tradiční čínské medicíně. Její listy a výhonky mají blahodárný vliv na nervový systém, paměť, soustředění a prevenci demence. Také pomáhá hojit rány, popáleniny, jizvy a zvyšuje pružnost kůže. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky a snižuje stres. Dá se konzumovat čerstvá, sušená nebo jako čaj.

Angínovník čínský (Iris domestica)

Nádherná rostlina s oranžovými květy je skvělým lékem na angínu, kašel, zahlenění a záněty hlasivek. Stačí žvýkat její čerstvé listy nebo si připravit odvar z oddenku. Angínovník také působí močopudně a pomáhá při zánětu močových cest. Není však vhodný pro alergiky a těhotné ženy.

Rdesno vonné (Persicaria odorata)Pokojovky, které léčí. Těchto 8 musíte mít doma

Známé je také jako vietnamský koriandr nebo pálivá máta. Je to vynikající koření, které dodá jídlu exotickou chuť a vůni a má léčivé účinky, zejména na kůži. Pomáhá při akné, ekzémech, plísňových infekcích a dalších kožních problémech. Působí antibakteriálně a protizánětlivě, podporuje trávení.

Kalísie voňavá (Callisia fragrans)

Pochází z Jižní Ameriky a pro své posilující a omlazující účinky je často přirovnávána k ženšenu. Podporuje imunitní systém, detoxikuje organismus, léčí zánětlivé choroby a alergie. Používají se její fialové výhonky a listy, které se dají jíst čerstvé nebo sušené.

Rýmovník (Plectranthus fruticosus)

Je skvělým pomocníkem při nachlazení. Jeho po kafru vonící lístky stačí přiložit k nosu, když cítíte příznaky rýmy. Pomůže zbavit se zahlenění, uvolní dýchací cesty a zmírní bolest v krku. Je nenáročný na pěstování, snadno zapouští kořeny a bujně se rozrůstá.

Aloe vera (Aloe vera)

Asi nejznámější léčivá pokojovka, která má široké spektrum účinků. Její dužnaté listy obsahují gel, který se používá na popáleniny, rány, ekzémy, lupénku, opary a další kožní problémy. Aloe vera také působí protizánětlivě, antibakteriálně, antivirově a imunostimulačně.

Tlustice vejčitá (Crassula ovata)

Její kulaté masité listy mají léčivé vlastnosti, které můžeme využít při různých zdravotních potížích. I když existuje na 300 druhů tlustic, u nás je nejoblíbenější právě tento druh. Musíme si však dávat pozor, abychom ji nepředávkovali, protože obsahuje trochu arsenu. Pomáhá při aftech, oparech, striích, popáleninách, zánětech a dezinfikuje rány.

Eucalyptus (Eucalyptus gunnii)

Čili blahovičník Gunnův je stálezelený strom původem z Austrálie, který se dá pěstovat i jako pokojová rostlina. Jeho listy obsahují silice, které se používají k inhalaci, masáži, aromaterapii nebo výrobě mastí, sirupů a čajů. Pomáhají zmírnit příznaky nachlazení, kašle, astmatu, bronchitidy, sinusitidy, bolestí hlavy, revmatismu, artritidy a dalších onemocnění. Také napomáhají posilovat imunitní systém, zlepšovat krevní oběh, snižovat horečku a čistit vzduch.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 03. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář