Podpořte zdraví svých kolen. Vsaďte na příjem minerálů

Pro zdravé klouby je důležitá i pestrá strava a přiměřená hmotnost. Zařaďte do svého jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny, celozrnných výrobků, olivového oleje a ryb. Nejvíc budou vašim kloubům chutnat ty tučné jako losos, tuňák nebo makrela.
Dbejte také na dostatečný přísun vitaminů a minerálů, především hořčíku, vitaminů C, E, zinku, křemíku a omega-3 mastných kyselin. Nebojte se do stravy zařadit i kvalitní doplňky stravy určené na kloubní výživu. Dopujte se ořechy a slunečnicovými semínky.


Nepodceňujte příjem minerálůPodpořte zdraví svých kolen. Vsaďte na příjem minerálů
Důležité je také hlídat si příjem minerálů. Pro správné fungování kloubů jsou zásadní vápník, hořčík a křemík. Vápník, který je nezbytný pro správnou stavbu kostí a kloubů, získáte nejen z mléčných výrobků, ale třeba i z máku, kysaného zelí, konopných a chia semínek, z fazolí, sóji, květáku, růžičkové kapusty, kedlubny či brokolice. Je ale důležité vědět, s čím vápník kombinovat, aby se v organismu správně vstřebal. Nerozlučnými společníky vápníku by se měly stát vitaminy D a K2 a zinek. ‚Déčko‘ do těla získáte pobytem na sluníčku. Vitamin K2 najdete v másle, ve fermentovaných potravinách a vejci. Dobrým zdrojem zinku jsou dýňová semínka, hovězí maso a nepražené kakao.
Ukládání vápníku do kostí podporuje také hořčík, který zároveň ovlivňuje i činnost svalů. Proto si často dopřejte para ořechy, kešu, mandle, slunečnicová semínka, kakao, quinou, čočku nebo banány.
Křemík je v lidském těle přítomen především v kostech, chrupavkách a zubní sklovině, pro jejichž zdravý růst a vývoj je zcela nezbytný. Hlavními zdroji křemíku jsou jablka, dýně, celer, mandle, červená řepa, okurky, ryby, med, celozrnné obiloviny a čekanka.

přidejte na:
Šéfredaktor

30. 10. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář