Ovládněte letní grilování. Zdravě a chutně

 Doba dlouhých večerů, posezení s přáteli a letních grilovaček je tady. Proto jsme se tentokrát podívali na to, jak si je užít naplno a zároveň bez prohřešků vůči zdravému životnímu stylu. Ono to totiž jde!

Co nedělejte

Grilování nemusí být nutně spojeno s konzumací ‚hromady‘ alkoholu. Ten by navíc snížil možnosti našeho metabolismu ve využití jednotlivých živin, nadto je sám živinou na energii velmi bohatou. Nealko pivo, čistá voda nebo vychlazený citronový čaj či domácí limonáda bez cukru jsou skvělými možnostmi, jak do sebe dostat více tekutin.

Na co se zaměřteOvládněte letní grilování. Zdravě a chutně

Zkroťte oheň. Klidně do něj koukejte celý večer, ale potravinám ho moc nedopřávejte. Využijte bariéru v podobě alobalu nebo speciálních nerezových grilovacích mís. A nenechte do ohně odkapávat tuk z masa. Ten se totiž v podobě kouře vrací k potravině a zvětšuje riziko, že bude působit karcinogenně. Využijte gril. Pokud nebudete grilovat nasucho, tak gril potřete kvalitním tukem s vysokým bodem zakouření tak, aby udržel své vlastnosti a vlivem vysoké teploty se nepřepálil: řepkový olej, kokosový nebo přepuštěné máslo. Vybírejte maso, které má nízkou tučnost. U kuřecího nebo krůty je to jednoduché, ty obecně mnoho tuku nemají. U vepřového a hovězího se však dívejte po kouscích, které nemají viditelné množství tuku. U mletého masa sáhněte po částech s obsahem tuku 5 až 10 procent. Kvalitní maso je skvělým zdrojem nejen bílkovin, ale také například železa. Na gril patří i ryby a mořské plody. Nezapomínejte na ně. Jsou výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin, jódu i kvalitních bílkovin. I mezi sýry na gril můžete najít varianty, které nemají tolik tuku a dobře doplní kvalitní maso. Dejte jim přednost. U zeleniny vybírejte tužší varianty jako lilek, cuketa, paprika nebo brambory. Byť se tvrdí, že je ‚spálenina‘ na krásu, tak se snažte, ať jsou spíš ‚tak akorát‘ bez výrazného začernání. Výbornou volbou jsou i grilované žampiony.

přidejte na:
Šéfredaktor

27. 07. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář