Nízkosacharidová dieta: Základní suroviny

Nízkosacharidová dieta se stává stále populárnější, protože dnešní vysoký příjem sacharidů není pro naše tělo vhodný. Je důležité omezit sacharidy, ale také jíst skutečné potraviny a ne spoléhat na různé keto produkty. V redukční fázi diety je potřeba omezit sacharidy, jíst zeleninu, tuky a bílkoviny v běžných porcích a nejíst speciality některých lowcarbistů, jako jsou káva s máslem nebo škvarky bez limitů.

ZELENINA

Zelenina, a to syrová i tepelně upravená (vařená ve vodě nebo v páře, restovaná, pečená), může být součástí každého jídla a nahradit tak tradiční sacharidovou přílohu. Lze ji dochutit kvalitním olejem, nesladkým octemNízkosacharidová dieta: Základní suroviny nebo citronovou šťávou, vařenou zeleninu máslem nebo výpekem z masa.

Mezi zeleninu, která se dá jíst bez omezení, patří veškeré zelené saláty, zelí, čínské zelí, špenát, jakákoli pěstovaná nad zemí vyjma máslové dýně, cuketa, čekanka, fenykl, mangold, okurka, patison, rebarbora, chřest, rajčata, papriky, lilek, brokolice, kapusta, květák, kedlubna, řapíkatý celer, ředkev a ředkvičky, topinambury. Opatrně s batáty, mrkví, celerem, zelenými fazolkami, hráškem, tuřínem a pórkem.

HOUBY

Žampiony, hlíva ústřičná i další houby jsou výborným zdrojem živin, protože neobsahují významnější množství sacharidů.

MASO

Červené i bílé, včetně tučného vepřového (bůček), drůbeží i s kůží, játra a podle libosti i další vnitřnosti. Problematický je řízek kvůli sacharidům v mouce a strouhance (jeden řízek obsahuje 15–20 g). Maso je bohatým zdrojem bílkovin, proto by jedna porce denně měla stačit. S uzeninami to nepřehánějte a vybírejte pouze kvalitní (šunka od kosti, dobrá slanina atd.). Párky, klobásy, paštiky, salámy a ostatní průmyslově zpracované masné výrobky do nízkosacharidové stravy nepatří – jsou často z nekvalitních surovin a obsahují cukr i škrob.

KVALITNÍ TUKY

Tuk je nositelem chuti a zasytí, takže díky jeho dostatečnému příjmu nebudete mít při nízkosacharidové stravě hlad. Tuky jsou také zdrojem důležitých vitaminů (D, E, K, A) a esenciálních mastných kyselin. Vyhněte se průmyslově upraveným tukům a olejům (margaríny, běžné stolní rostlinné oleje, ztužené a částečně ztužené Nízkosacharidová dieta: Základní suroviny tuky). Naopak si dejte máslo, přepuštěné máslo (ghí), smetanu, slaninu, sádlo, za studena lisované rostlinné oleje (olivový, avokádový, dýňový aj.), domácí majonézu (bez cukru), kvalitní kokosový tuk, semínka, ořechy, ořechová másla, avokádo, kokos, olivy.

Vhodný způsob, jak zajistit ve stravě dostatečný příjem tuků, je jejich přidání k zelenině nebo na závěr přípravy jídla (máslo do polévky, ke zjemnění výpeku z masa atd.). Ořechy a semínka jsou zdrojem kvalitních tuků a bílkovin, vlákniny, vitaminů a minerálních látek a rozhodně patří do diabetické stravy. Obsahují však také sacharidy (nejvíce kešu), a proto by spotřeba neměla přesáhnout 100 g ořechů denně. Tuky obsažené v ořeších se pražením znehodnocují, a proto jsou vhodnější nepražené a nesolené plody, ale velmi šetrné domácí opražení či opečení nasucho zlepší jejich stravitelnost. Namočení ořechů přes noc navíc zlepší chuť ořechů a starším lidem usnadní jejich kousání.

přidejte na:
BB

01. 06. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář