Naučte se míchat bylinné čaje

Bylinkové čaje nemusíte nutně pít jen v době, kdy vás trápí nějaký zdravotní problém, jsou to totiž dobří pomocníci během celého roku. Některé směsi mohou sloužit pro zpestření pitného režimu, jiné fungují proti únavě nebo naopak na uklidnění ve stresovém období. Jaké bylinky lze kombinovat a jaké recepty se hodí pro různá roční období?

Výroba bylinkových čajů může být skvělá zábava i aromaterapie zároveň. Jen těžko se pak věříNaučte se míchat bylinné čaje tomu, že někteří se bylinným čajům nebo přesněji spíše nálevům brání, protože jim jednoduše nechutnají. Je to ale hodně o zkušenosti a navíc každému sedí jiné chutě a kombinace. Pokud užíváte byliny spíše jako podpůrný prostředek při léčbě, pak se přeci jen vyplatí některým odpustit například hořkou nebo svíravou chuť nebo se pokusit je dát do směsi s chuťově zajímavějšími léčivkami. Fantazii se každopádně meze nekladou, ale i tak byste si o bylinkách měli zjistit co nejvíce informací. Jejich účinky jsou totiž mnohdy poměrně silné a při častém užívání mohou nastat i nějaké komplikace. Pokud si nejste vhodností některých léčivek jistí, poraďte se se svým lékařem.

Jak bylinky kombinovat

Na své zahradě nebo ve volné přírodě najdete celou řadu bylinek, které jsou bezpečné a jejich účinky jsou i širokospektrální, takže mohou zároveň čistit organismus, navozovat pocit pohody i Naučte se míchat bylinné čaje podporovat dobrý spánek. U některých bylin je ale nutné brát v úvahu zdravotní stav nebo jejich interakci s dalšími bylinami nebo dokonce s užívanými léky. Problematická může být do jisté míry například třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum). Ačkoliv tato žlutě kvetoucí planá bylina funguje proti nervové a psychické únavě, může interagovat například s antidepresivy a tím psychický stav naopak zhoršit. Ovlivňuje ale působnost i dalších léčiv, proto je třeba její užití konzultovat s lékařem nebo se s ní raději rovnou rozloučit. Třezalka může navíc způsobovat tvorbu vyrážky, což se může u citlivých jedinců stát tehdy, když po vypití čaje půjdou na slunce.

Stejná opatrnost se pak vyplácí u antibakteriálně působící šalvěje lékařské (Salvia officinalis), kterou řadíme mezi potratové byliny. Těhotné a kojící ženy by se jí raději měly vyhnout, ačkoliv je to spolehlivá bylinka na různé obklady nebo jako příměs do kosmetiky. Jak je vidět, opatrnost je na místě, nicméně mnoho běžně používaných bylin je naprosto bezpečných a v kombinaci s dalšími bylinkami je můžete užívat i opakovaně.

TIPY PRO MÍCHÁNÍ BYLINNÝCH ČAJŮ

1. Listy jahodníku, maliníku a ostružiníku se mnohdy používají jako základ směsi. Mají totiž lahodnou chuť, jsou bezpečné a fungují širokospektrálně.

2. Kromě léčivých květů a listů do směsi můžete přidat i sušené ovoce. Jablka a hrušky čaji dodají příjemně lehkou ovocnou chuť, plody růže šípkové směs okyselí a plody rakytníku řešetlákového se postarají o výraznou nakyslou chuť s tóny citrusů.

3. Pro podzimní a zimní období zvolte kombinaci se zahřívacím kořením. Pro léto se sice pálivý zázvor, aromatická kurkuma, hřebíček, kardamon, skořice nebo muškátový oříšek moc nehodí, ale v chladných měsících vás příjemně zahřejí. Navíc je to dobrý pomocník proti virům a bakteriím.

4. S kořením to všeobecně moc nepřehánějte, stačí množství doslova „na špičku nože“.

5. Pokud chcete bylinkový čaj popíjet jako součást pitného režimu, úplně se vyhněte ve větším podílu bylinkám odvodňujícím. Touto vlastností se pochlubí například kořen pampelišky nebo oblíbená detox bylina, kopřiva.

6. Zvláště u dětí buďte s mícháním směsí opatrní a volte vyloženě „dětské“ bylinky. A které to jsou? V prvním dětském čaji lze kombinovat například list meduňky, fenykl, kmín a anýz.

7. Pro každé roční období si připravte jiné směsi. V chřipkové sezoně se vám budou hodit byliny potopudné a snižující horečku. Skvělým přírodním lékem jsou květy lípy a bezu.

8. Nejkvalitnější nálev se údajně připraví z nedrcených a nemletých bylin, jenže na přípravu čaje ze sypané směsi nemusí být zrovna v práci nebo ve škole čas, proto se hodí mít po ruce i sáčkové čaje. I ty si můžete vyrobit sami. Sáčky si koupíte v mnoha velikostech i provedeních, jen bylinky si budete muset alespoň částečně rozmělnit.

Naučte se míchat bylinné čaje 9. Med a citron jsou oblíbená dvojice přírodních dochucovadel, ale i pro jejich použití platí jednoduché pravidlo. Do čaje je dávejte ideálně po mírném vychladnutí. Vitamíny a enzymy obsažené v medu jsou totiž ve vysoké teplotě nestabilní a jejich předčasným použitím byste o jejich velkou část přišli. Med a citron přidávejte do čaje tehdy, kdy jeho teplota klesne na 60 °C, což je cca 7 minut od zalití vroucí vodou. V tento okamžik již můžete čaj i popíjet.

10. Každý rok si udělejte novou zásobu sušených bylinek. Už po jediném roce ztrácejí totiž vůni i obsah léčivých látek.

přidejte na:
BB

31. 10. 2022

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář