Natrhejte si černý bez! Bylinku plnou vitaminů

Černý bez je magická léčivka. Lidově se jí říká také bezinky, kozinky nebo psí bez. Léčivé účinky mají všechny části této výjimečné rostliny – tedy bezové květy, plody, listy, kůra i kořeny.

Jak vypadá černý bez?

Černý bez netřeba představovat, kdo by neznal tyto keře nebo stromy, které dorůstají do výšky až 6Natrhejte si černý bez! Bylinku plnou vitaminů metrů, bohatě kvetou drobnými bílo-žlutými kvítky s typickou intenzivní vůní na přelomu jara a léta. Na podzim plody černého bezu vyhledávají nejen hospodyňky, které z nich připravují sirupy i džemy.

Bavme se ale o květech, protože právě nyní začíná bez černý kvést. Jeho voňavé květy jsou plné mnohých silic a obsahují i významné slizy, vitamin C, důležité třísloviny, glykosidy a organické kyseliny – jablečnou, octovou a valerovou. Protože černý bez skvěle podporuje pocení, je velice užitečný při infekcích a všech nemocích, u nichž se tělo potřebuje očistit.

Odvar z květů na teploty i horečky

Odvar z květů také perfektně snižuje zvýšenou teplotu a horečku. Tato bylina pomáhá i při zánětech trojklaného nervu, migrénách, bolestech periferního nervstva, bolestech páteře a ischiatické bolesti. Zároveň podporuje vylučování vody z těla a činnost ledvin, proto jeNatrhejte si černý bez! Bylinku plnou vitaminů nesmírně užitečným pomocníkem při nemocích srdce a ledvin, vodnatelnosti, zánětech ledvin a jater.

Usušený na zimu

Usušené nebo čerstvé květy černého bezu nechte vylouhovat ve vroucí vodě asi tak 7–10 minut. Množství květů záleží jen na vás a vaší chuti. Běžně se doporučují 2 polévkové lžíce na 0,5 litru vody. Jakmile se čaj dostatečně vylouhuje, přeceďte ho do připraveného šálku. Dochucení je na vás, ale skvělým doplňkem je med.

Čaj můžete popíjet denně, ale je vhodné po měsíci kúru na dva týdny přerušit a pak takto zase pokračovat. Vždy je dobré užívání jakýchkoli bylinek konzultovat s lékařem, a to zejména v těhotenství nebo trpíte-li závažným onemocněním.

 

přidejte na:
BB

12. 06. 2023

Fotogalerie


Mohlo by se vám líbit

Další články

Přidat komentář