Nadýmání, nevolnost nebo pálení žáhy. Dejte se do pohody stravou

Kdo dobře tráví, ten bývá spokojenější. Mnohé z nás přesto občas zaskočí problémy jako je nadýmání, žaludeční nevolnost, pálení žáhy, zácpa či pocit plného břicha.

Tyto obtíže často způsobují špatné stravovací návyky a stres. Přitom cesta ke zdravému zažívání a spokojenému bříšku není nikterak složitá. Stačí provést pár změn v životosprávě, nebo si přizvat na pomoc osvědčené bylinky. Dobré trávení je totiž základem nejen fyzického, ale i duševního zdraví.

Nejezte ve spěchu

Možná si ještě vzpomínáte, jak krásně to vonělo v kuchyni u babičky a jaká zde vládla pohoda. Příprava jídla byla něco jako malý rituál, nikdo nikam nespěchal a všichni si svou porci jaksepatří vychutnali. Děláte to stejně, nebo jste zvyklí v poklusu na ulici ukusovat koblihu a zalévat ji kávou z automatu? Pak se nedivte, že se tělo bouří. Životní styl ale ze dne na den nezměníte. Proto je dobré mít vždy po ruce šikovné bylinky, které vám uleví.

Čočku důkladně propláchněteNadýmání, nevolnost nebo pálení žáhy. Dejte se do pohody stravou

Trápí vás plynatost? Když jste byli malí, maminka vám na bolení bříška dávala fenyklový čaj. Tenhle recept pořád funguje. Fenykl mírní křeče v žaludku a ve střevech a pomáhá i proti překyselení. Pokud se však nadýmání chcete zbavit stůj co stůj, vyškrtněte z jídelníčku (alespoň na nějaký čas) všechny „rizikové potraviny“, tedy luštěniny, zelí, brokolici, cibuli, kapustu a papriky. Nebo zvolte jiný způsob úpravy. Například čočka bude mnohem stravitelnější, pokud vodu při namáčení několikrát vyměníte. Tím se odplaví část látek, které způsobují nadýmání.

Užívejte hořké byliny

Při křečích, plynatosti a dalších zažívacích poruchách výborně pomáhá také máta. Mentol, který obsahuje, totiž podporuje odtok žluči a trávicích šťáv. U střevních a žaludečních potíží, včetně zánětů, se osvědčil heřmánek, majoránka, šalvěj nebo levandule. Výborný je i puškvorec, který se díky hořké, silně kořeněné chuti řadí mezi nejlepší žaludeční léky, podobně jako další „hořčiny“, například pelyněk, jablečník nebo zeměžluč. Zkuste nálev ze stejného dílu puškvorce a pelyňku. Musí se však nechat louhovat jen chvilku, abyste ho byli schopni pozřít.

Co zklidní podrážděný žaludek?

Zkažený žaludek poznala na vlastní kůži většina z nás. Projevuje se bolestí břicha, křečemi, nechutenstvím nebo zvracením.

Podrážděný žaludek bývá způsoben nejčastěji dietní chybou. Když máte podrážděný žaludek, chcete udělat vše pro jeho zlepšení. Důležité je hodně pít a začít jíst snadno stravitelné jídlo.
Kořenová zelenina – rychle a účinně pomáhá nastrouhaný celer nebo petržel, které působí zásadotvorně a zmírňují překyselení. Bílá rýže – lehce rozvařená rýže vytváří na povrchu zrnek specifický „šlem“, který žaludek krásně zklidní. Můžete vypít i trochu vody, v níž jste rýži uvařili.

Zelený čaj

Obsahuje třísloviny, které jsou pro žaludek doslova jako balzám. Pijte ho po lžičkách a neslazený, vždy půl hodiny před jídlem.

Brambory

Uvařené v osolené vodě neutralizují žaludeční kyseliny. Měkká struktura brambor snižuje námahu žaludku při trávení a poskytuje mu relativní klid. Zralé banány – mají schopnost neutralizovat překyselenost v žaludku a snižují jeho podráždění. Jsou snadno stravitelné a obsažená vláknina (pektin) podporuje přirozenou činnost střev i žaludku.

přidejte na:
Šéfredaktor

26. 02. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář