Na syndrom neklidných nohou pomohou i bylinky. Tyto 4 jsou nejlepší

Máte často nutkavý pocit pohybovat nohama? Nutí vás k tomu brnění, mravenčení, tlak nebo i bolest v dolních končetinách zejména, když jste v klidu nebo spíte? Může jít o syndrom neklidných nohou, který postihuje až 10 % populace.

Syndrom neklidných nohou (SNN) je neurologické onemocnění, které sice není životu nebezpečné, ale dokáže pořádně znepříjemnit život. Neschopnost vydržet déle nehnutě sedět je varovným signálem těla. Mezi další příznaky patří problémy s usínáním a nespavost následovaná denní únavou, v horších případech i depresí.

Jste mezi nimi i vy?

Syndrom neklidných nohou se objevuje 2x častěji u žen než u mužů. Postihuje i ženy ve třetím trimestru těhotenství, po porodu ale obvykle vymizí.

Nejasná příčina

I když konkrétní viník nemoci není úplně známý, podle lékařů může být příčin více. Nejčastěji jde o nedostatečné vstřebávání železa a nedostatek dalších minerálů a vitamínů. Svoji roli hraje také vysoký krevní tlak, chudokrevnost, diabetes, vážnější nemoci či dlouhodobé užívání některých léčiv. Dalšími spouštěči mohou být nadměrný příjem kofeinu, nedostatečný pitný režim nebo i lehké popíjení alkoholu. Rozvoj SNN však na druhou stranu může být podmíněn i genetikou.

Jak si pomoci sámNa syndrom neklidných nohou pomohou i bylinky. Tyto 4 jsou nejlepší

Syndrom neklidných nohou je pro lékaře stále velkou neznámou. A proto je dobré při zaznamenání prvních příznaků změnit životní styl a více dbát na prevenci. Změna jídelníčku, omezení alkoholu a kouření, kvalitní spánek, vyhýbání se stresu a pravidelný pohyb pomůžou nejen k lepší kondici, ale také mohou zmírnit příznaky SNN.

Léky všechno nevyřeší, dejte šanci bylinkám

V závažných případech neurolog rovnou předepisuje léky. Ty však mají mnoho vedlejších účinků, a proto je namístě léčbu podpořit i bylinkami. 

Valeriána

Valeriána je bylina, která má sedativní účinky a může pomoci uklidnit nervy a zlepšit spánek. Je známo, že SNL může být zhoršen večer a v noci, takže valeriána může pomoci s uklidněním a zlepšením kvality spánku.

Chmelový šišák

Chmelový šišák se často používá jako přísada do piva, ale také se používá v bylinných léčivech kvůli svým uklidňujícím účinkům. Může pomoci uvolnit svaly a zlepšit spánek.

Měsíček lékařský

Měsíček lékařský obsahuje látky nazývané flavonoidy, které mají protizánětlivé a uklidňující účinky. Může pomoci zmírnit nepříjemné pocity v nohách spojené se syndromem neklidných nohou.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba je bylina, která je známá svými účinky na zlepšení prokrvení a mikrocirkulace. Může pomoci zlepšit přísun krve do nohou a zmírnit nepohodlí spojené se syndromem neklidných nohou.

přidejte na:
Šéfredaktor

25. 01. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář