Na opary i lepší spaní. Meduňka je zázrak, který chcete mít doma

Meduňka patří mezi nejoblíbenější bylinky našich parapetů. Dá se využít na nejrůznější způsoby včetně přírodní léčby nebo domácí kosmetiky.

Kdysi meduňka sloužila i jako ochrana před zlými silami a nemocemi
Ve středověku si ji proto lidé vysazovali před dveře domů. Účinkuje při nespavosti, uklidňuje bušení srdce, léčí srdeční i psychické neurózy. Je zároveň jednou z takzvaných ženských bylinek – pomáhá při nevolnostech a zvracení v těhotenství. Ulevuje při astmatu, má antivirotické účinky, hojí povrchové infekce včetně oparů, pomáhá na revmatické otoky a modřiny. Je vhodným lékem při překyselení.Na opary i lepší spaní. Meduňka je zázrak, který chcete mít doma

Vlasová voda
Meduňková vlasová voda pomáhá proti mastným vlasům a dodává jim lesk. Jak na to? Hrst sušené nebo tři hrsti čerstvé meduňky přelijeme půl litrem vroucí vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a přidáme necelou lžíci jablečného nebo vinného octa. Vlasovou vodou si pak opláchneme umyté vlasy. Můžeme, ale nemusíme, ještě opláchnout čistou vodou.
Sirup na spaní
Asi ¾ šálku meduňkových lístků nasypeme do menšího hrnce a přidáme tolik vody, aby byly lístky ponořené. Vaříme částečně zakryté pokličkou tak dlouho, dokud se voda nezredukuje na polovinu. Scedíme. Do poloviny šálky koncentrovaného odvaru přimícháme ¼ hrnku medu, může být i více. Uchováváme v ledničce po dobu nejvýše tří dnů. Dávkujeme 1 polévkovou lžíci na noc. Lék není vhodný pro děti do 1 roku.
Olejíček proti oparům
Sušenou meduňku vložíme do sklenice a zalijeme mandlovým olejem tak, aby byla zcela ponořená. Obsah necháme měsíc louhovat, občas protřepeme. Po měsíci přecedíme přes plátýnko nebo gázu a nalijeme do skleničky s kapátkem. Postižené místo olejíčkem natíráme několikrát denně.

přidejte na:
Šéfredaktor

08. 01. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář