Na bodnutí i popálení. Přišel čas na sběr jitrocele

Popálila vás kopřiva, bodl hmyz nebo jste si odřeli koleno? Utrhněte pár lístků jitrocele, rozemněte je, aby pouštěly šťávu, přiložte na bolístku a převažte kapesníkem. Problém bude fuč dřív, než se vrátíte z výletu.

Z jitrocele se používají listy, které se sbírají od června do srpna – dřív než se objeví květní stvoly. Na sušení je to jedna z nejchoulostivějších rostlin. Snadno se zapaří a listy pak tmavnou a jsou bezcenné. Proto je sušte v tenkých vrstvách na slunci. Po ranní rose a dešti jitrocel nesklízejte. Pro jeho hojivé účinky se mu říká hojílek či také ranocel.

Jeho léčivé působení ocení i lidé s uhrovitou pletí, ekzémem či bércovými vředy. V těchto případech je ideální omývat postižená místa jitrocelovým nálevem, který připravíte vylouhováním lžíce jitrocele ve sklenici horké vody po dobu deseti minut.Na bodnutí i popálení. Přišel čas na sběr jitrocele

Pomleté nebo podrcené listy můžete také přimíchat do vaší oblíbené pleťové masky, šťávu do doma namíchaných pleťových krémů a nálev používat místo pleťové vody na nečistou a trudovitou pleť. Stačí jeden díl nálevu smíchat se stejným dílem ředěného lihu.

Díky svým protizánětlivým, antibakteriálním a stahujícím účinkům se bylinka užívá zejména při onemocnění horních cest dýchacích: při kašli, astmatu a silném zahlenění. V tom případě je nejlepší způsob užívání popíjení jitrocelového čaje. Dobře udělá i vašemu zažívání.

Jitrocelová mast

Uleví po bodnutí hmyzu a zahojí drobnou popáleninu nebo odřeninu. Dvě hrsti jitrocelu přimíchejte do horkého vyškvařeného sádla a nechte týden macerovat na temném a chladném místě. Poté jitrocelové sádlo na plotně opět rozehřejte, přeceďte a nechte ztuhnout. V lednici vydrží i rok.

Nevařený jitrocelový sirup

Do čisté sklenice dejte vrstvu jitrocelových listů (2 cm) a posypejte cukrem (1 cm). Po cukru následuje opět vrstva listů a tak stále dokola, dokud nenaplníte celou sklenici. Kdo chce výraznější chuť, může vrstvy ještě prokládat citronem. Důležité je dobře stlačit listy, aby sklenice byla napěchovaná. Uzavřenou ji dejte na okno, nejlépe tam, kde hodně svítí slunce, a každý den ráno a večer dobře protřepejte. Po několika dnech se začne u dna sklenice tvořit hustý sirup. Nechte stát 14 dní až 6 týdnů. Poté sirup slijte a listy ještě vymačkejte přes plátno.

přidejte na:
Šéfredaktor

20. 07. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář