Musíte se vzdát pečiva, když chcete zhubnout?

Celozrnné pečivo je obestřeno celou řadou mýtů – například tím, že obsahuje těžké kovy. Pokud jste jej z tohoto či jiného důvodu ještě nevyzkoušeli, dost možná jste se ochudili o vydatný zdroj vlákniny a energie.

Patříte-li k lidem, kteří v minulosti nebo nyní bojují se svou váhou, určitě jste slyšeli rčení o tom, že po třicítce přiberete i z obyčejného bílého rohlíku. Z toho důvodu mnoho lidí preventivně vyřazuje pečivo a myslí si, že má vyhráno. Co ale dělat, když vám pečivo chutná a život bez něj si nedokážete představit?

Celozrnné pečivo

Chcete-li si ve své stravě zachovat rohlíky a chleba, měli byste oproti klasickým bílým produktům upřednostnit tyMusíte se vzdát pečiva, když chcete zhubnout? celozrnné. Ačkoli mají vyšší energetickou hodnotu, mají také víc bílkovin a tuku. To v praxi znamená, že vás takové pečivo lépe zasytí a vy nebudete mít tak rychle hlad.

Výběr takového pečiva však není úplně jednoduchý. V obchodě byste více než na barvu měli spoléhat na složení, které vám dá lepší přehled o tom, co kupujete. Pokud je chléb třeba žitnopšeničný, znamená to, že v něm převažuje žitná mouka.

Kvalitní celozrnné pečivo má i vyšší cenu. Poznat jej můžete ale i podle chuti – ta je oproti klasickému pečivu výraznější.

Pozor na obarvené pečivo

Tmavá barva může přirozeně vést k domněnce, že si z obchodu odnášíte žitné nebo celozrnné pečivo se skutečnými nutričními hodnotami. Pokud si však nezkontrolujete jeho složení, můžete si místo žitného chleba donést pečivo obarvené karamelem, který dodává pšeničnému pečivu tmavý, celozrnný vzhled.

Co když vám celozrnné pečivo nedělá dobře?

Někteří lidé mohou u celozrnného pečiva trpět nadýmáním. V takovém případě jeho konzumaci nedoporučujeme. Zkusit ale můžete výrobky z žitné mouky či pečivo doplněné o vlákninu.

přidejte na:
BB

25. 10. 2021

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář