Mrkev - patří na náš stůl


Mrkev - také na ni nedáte dopustit?


Patří mezi oblíbené druhy zeleniny po celém světě i díky vysokému obsahu beta-karotenu. Pěstování mrkve je docela snadné a můžeme ji konzumovat tepelně zpracovanou i syrovou. Jak rozmanité je její využití?


Účinky


Ačkoliv se někteří domnívají, že nám zlepšuje zrak, bohužel to tak není. Chrání náš zrak, ale vady nijak neodstraňuje. Pouze prospívá očím, aby se lépe přizpůsobily ve tmě. Pomáhá zlepšovat šeroslepost. Ale mrkev je prospěšná nejen očím. V mrkvích je spousta vitamínů - A, K, D, E, také obsahuje vlákninu, beta-karoten, draslík, železo, měď, fosfor, vápník, jód, selen a spoustu dalších výživných látek.


Pomáhá nám snížit hladinu cholesterolu, zabraňuje vzniku rakoviny plic a pomáhá při zmírnění kožních chorob. Beta-karoten nás ochraňuje před slunečním zářením a omlazuje nás. Je prvotřídní potravinou, která umí regenerovat a tlumit únavu. Také díky pektinu, jenž mrkev obsahuje, na sebe dokážou mrkve navázat přes 75 % těžkých kovů v těle a odvést je ven.


Druhy mrkví


Mrkev si můžeme dopřát v různých barvách - žlutá, červená, fialová. Žluté jsou bohatější na xantofyly, jenž pomáhají zmírnit degenerování žlutých skvrn v očích. Červené mají více lycopenu, jehož konzumace funguje jako preventivní opatření proti srdečním chorobám či nádorů. Fialové zbarvení mrkve vzniká díky anthokyanům, jenž působí jako antioxidant a zbavují se volných radikálů. Mezi oblíbené odrůdy patří Chamare, Mignon (mladá karotka), Maxima F1, Koloseum F1 a Nantes 3.


Mrkev v kuchyni


Její výživné látky se lépe uvolní, když mrkev tepelně upravíte. Její použití je nekonečné. Může posloužit jako osvěžující předkrm, vytvoříte s její pomocí chuťově zajímavý hlavní chod, ale můžete ji přidat i do sladké tečky na závěr (dezert). Upravit si ji můžete za syrova nebo ji podusíte, povaříte, zapečete či ji ugrilujete. Jsou z ní báječné krémové polévky, oživí vám saláty, šťávy, rizoto a jiné. Nejideálnější způsob uchování dostatečné vláhy v mrkvích, je umístění mrkví do písku či do země. Jinak ji raději vždy utřete do utěrky a nechejte ji volně položenou v ledničce.


přidejte na:

30. 03. 2016

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář