Máte nadbytek ovoce? Připravte si omlazující pleťové masky

Málokdy se mlsání tak vyplácí jako u zralého ovoce. To náramně svědčí zdraví i kráse. Takže co nesníte, použijte na pleťové masky.


Vyhlazuje a vypíná pleť, vrací jí hydrataci, hojí prasklinky, dokonce zesvětluje pihy a nechtěnou pigmentaci. Ovoce toho v pleťových maskách zvládne hodně. Tajemstvím účinku není jen vitamin C, ale především ovocné kyseliny. Právě ty, které v čisté a koncentrované podobě používá kosmetika pro dosažení anti-aging účinků a zesvětlení pleti a dermatologie ke zmírnění pigmentových skvrn.

Pro výraznější zásahy je ale musí používat odborník, protože ve vyšší koncentraci mohou pleť podráždit, a tím problém s pigmentací ještě zhoršit. Toho se v jejich původní podobě v ovoci bát nemusíte, opatrní by měli být jen alergici.
Co umí ovocné kyseliny
Ovocné kyseliny čili AHA nebo BHA, pod kterýmižto označeními je najdete v kosmetických přípravcích, jsou skupinou organických látek, které se přirozeně vyskytují hojně v ovoci. Jsou ale také v zelenině, kysaném mléce nebo cukrové třtině. V péči o pleť nejsou žádnou novinkou, jak by se snad mohlo zdát, naopak ovocné procedury znaly ženy už ve starověku. Už tehdy je používaly k omlazení pleti. Hlavní účinek ovocných kyselin totiž tkví v tom, že intenzivně zvlhčí povrchovou vrstvu kožních buněk a uvolní vazby mezi odumřelými buňkami a pomohou je odloučit. Tím se pleť na pohled omladí, vyhladí a rozzáří, současně se podpoří tvorba nových buněk.
Síla jednotlivých ovocných kyselinMáte nadbytek ovoce? Připravte si omlazující pleťové masky
Kyselina citronová – stejně jako při úklidu v domácnosti má i na pleti silný zesvětlující efekt, takže vyběluje pihy a tmavší skvrnky na pleti.
Kyselina jablečná – běžná je nejen v jablkách, ale i hruškách a dalších druzích ovoce. Vedle zesvětlení a uvolnění odumřelých buňek podporuje tvorbu kolagenu. Totéž umí i kyselina vinná.
Kyselina salicylová – hloubkově čistí póry, protože se rozpouští v tuku. Současně na pleti působí stejně jako při vnitřním užití, tedy protizánětlivě.
Kyselina glykolová – má nejmenší molekuly a díky tomu nejrychlejší a nejvýraznější účinek. Je jemným přírodním peelingem a při dlouhodobém používání pleť vypíná, protože zvyšuje tvorbu kolagenu a elastinu. Pokud by vás zajímalo, v kterém ovoci se tato kyselina vyskytuje, pak jsou to výrazně sladké druhy jako hrozny nebo melouny, v největší koncentraci je v cukrové třtině.
Kyselina mléčná – ano, i ta patří mezi ovocné kyseliny. Účinkuje podobně jako kyselina glykolová, jen je šetrnější, takže ji snáší i dráždivá a přecitlivělá pleť.
Jak masky připravovat?
Pro mastnou pleť stačí jen rozmačkat nebo rozmixovat ovoce a zahustit tvarohem, jílem nebo rozmixovanými ovesnými vločkami.
U suché a citlivé pleti je třeba přidat ochrannou složku, neboť kyseliny vysušují a mohou dráždit. Zklidňující efekt zajistí smetana ke šlehání, tučný tvaroh, mandlový nebo olivový olej, bambucké či kakaové máslo.

přidejte na:
Šéfredaktor

10. 08. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář