Leptin: Jak tento hormon spalující tuky funguje?

O leptinu jste možná už někdy slyšeli, ale víte, jak v těle funguje a jaké problémy přicházejí, pokud jste vůči tomuto hormonu rezistentní? 

Co je leptin?
Leptin je hormon, který vaše tělo uvolňuje a který mu pomáhá dlouhodobě udržovat normální váhu. Hladina leptinu ve vaší krvi přímo souvisí s množstvím tělesného tuku. Leptinová rezistence způsobuje, že máte pocit hladu a více jíte, i když má vaše tělo dostatek tukových zásob. Leptin je navíc hormon s klíčovou rolí v energetické bilanci těla. Hladina leptinu ve vašem krevním řečišti je jedním z faktorů, který reguluje vaši chuť k jídlu, tělesnou hmotnost a metabolismus.
Leptin funguje ve spolupráci s dalším hormonem zvaným grelin. Leptin nám pomáhá cítit se spokojeně, zatímco grelin zvyšuje chuť k jídlu. Pokud však máme zdravé stravovací návyky, tak tyto systémy obvykle fungují normálně. Když je však tato rovnováha narušena, vaše schopnost jíst, když máte hlad, a přestat, jakmile jste sytí, může být ohrožena.  

Co dělá leptin?
Leptin je tvořen tukovou tkání (buňkami ukládajícími tuk) ve vašem těle. Jeho hlavní úlohou je regulovat ukládání tuku a to, kolik kalorií sníte a spálíte. 
Leptin uvolněný z tukových buněk putuje do mozku krevním řečištěm. Působí na hypotalamus v mozku, který reguluje hormony ve vašem těle. Hladina leptinu ve vaší krvi je přímo úměrná počtu buněk tukové tkáně ve vašem těle. Když je vaše tělo ve zdravém stavu, leptin signalizuje hypotalamu, aby reguloval vaši chuť k jídlu, aby vaše váha zůstala stabilní. Leptin také povzbuzuje vaše tělo ke spalování energie na výrobu tepla. Tento proces probíhá většinou ve svalech.

Co ovlivňuje hladinu leptinu?Leptin: Jak tento hormon spalující tuky funguje?
Hladiny leptinu budou přirozeně během dne kolísat, aby kontrolovaly vaši chuť k jídlu a signalizovaly, kdy byste měli jíst. Když jste právě jedli, leptin se uvolňuje z tukových buněk. Rychlost metabolismu se zvyšuje a chuť k jídlu klesá. Jak plyne čas od vašeho posledního jídla, hladiny leptinu klesají, váš metabolismus se zpomaluje a v tu chvíli máte hlad.


Diety mají zásadní vliv a negativní dopad na přirozenou regulaci leptinu. Když dodržujete velmi nízkoenergetickou dietu, vaše hladiny leptinu se mohou snížit a zpomalit váš metabolismus. 
Když se pak vrátíte k normálním stravovacím návykům, můžete jíst o poznání daleko více, než potřebujete. Toto neustálé střídání může vést k tomu, že vaše tělo bude méně citlivé na leptin. Kromě regulace chuti k jídlu hraje leptin roli také při regulaci štítné žlázy, nadledvin a produkce růstového hormonu.

Leptinová rezistence – co to je?
Někdy může vaše tělo přestat reagovat na leptin ve vašem krevním řečišti. Když k tomu dojde, může být diagnostikován zdravotní stav nazývaný leptinová rezistence.
Leptinová rezistence je stav, kdy vaše tělo nereaguje na změny v hladinách hormonu leptinu. Leptinová rezistence by mohla přispět k nárůstu hmotnosti a ukládání energie v tukových buňkách.
Když mozek nereaguje na vysoké hladiny leptinu, tělo mylně pociťuje hlad, i když je v něm uložen dostatek energie. Leptinová rezistence také snižuje rychlost metabolismu, aby se šetřila energie. V důsledku této vnitřní chybné komunikace může leptinová rezistence ztížit hubnutí. 
Je důležité si uvědomit, že leptin je pouze jedním z faktorů při regulaci vaší tělesné hmotnosti – zásadní roli ve složení těla hraje také celková strava, genetika, věk, celkové zdraví a úroveň aktivity.

Co může způsobit leptinovou rezistenci?
Přesná příčina leptinové rezistence nebyla dosud výzkumem stanovena, nicméně existují některé varovné příznaky, které se mohou objevit před diagnostikou leptinové rezistence:
Zánět
Zánět v hypotalamu může způsobit špatnou komunikaci leptinových signálů. To může být způsobeno pravidelnou konzumací vysoce zpracovaných potravin s vysokým obsahem rafinovaného cukru a nasycených tuků. 
Volné mastné kyseliny
Pokud je v krevním řečišti velké množství volných mastných kyselin, mohou se křížit se signalizací leptinu.
Vysoké hladiny leptinu
Když jsou hladiny leptinu v krvi trvale vysoké, tělo si vůči leptinu vyvine odolnost.
Kortizol
Tento stresový hormon může způsobit, že mozek bude méně vnímavý k leptinu.


K leptinové rezistenci může přispívat mnoho faktorů moderního životního stylu, včetně stresu, nedostatku pohybu, nedostatku spánku a konzumace vysoce zpracovaných potravin. Leptinová rezistence je zase spojena s obezitou.

Co tedy můžeme udělat, abychom udrželi své tělo citlivé na leptin a udrželi si zdravou váhu?

Lze leptinovou rezistenci zvrátit?
Zatímco výzkumy způsobů, jak zvrátit leptinovou rezistenci pokračují, je jedna věc jasná. Dodržování zdravého životního stylu celkově může být účinnou strategií pro udržení citlivosti na leptin. 

Zde jsou některé strategie, u kterých bylo prokázáno, že mají pozitivní vliv na regulaci leptinu:
Dostatek pohybu
Cvičení zvyšuje citlivost na leptin. Měli byste se proto na pohyb zaměřit alespoň 30 minut každý den, včetně aerobních a posilovacích cvičení. Ideální jsou i vysoce intenzivní intervalové tréninky (HIIT), které pomáhají stimulovat produkci lidského růstového hormonu a regulovat hladiny leptinu.

Upřednostňujte spánek, odpočinek a čistou mysl
Když je vaše tělo ve stresu, uvolňuje do krevního oběhu hormon kortizol. Tento hormon může mít pro tělo mnoho negativních důsledků, pokud jeho hladiny zůstávají vysoké po delší dobu. 

Chronický stres může vést k přejídání nebo pohodlnému stravování. Když jste ve stresu, vaše tělo může toužit po potravinách s vysokým obsahem energie a cukru, i když nemáte hlad. Toto je evoluční reakce, která vám kdysi umožnila mít okamžitou energii k útěku před vnímaným nebezpečím.

Omezte zpracované potraviny
Vysoce zpracované potraviny mohou narušovat hormonální regulaci chuti k jídlu. Patří sem potraviny s vysokým obsahem rafinovaných obilovin, přidaných cukrů, přidaných tuků, umělých aromat nebo sladidel a dalších umělých přísad. 

 

Některé příklady potravin, kterým je třeba se vyhnout, zahrnují zejména slazené nápoje, bílé pečivo, bonbóny, hranolky či zpracované maso.

přidejte na:
Šéfredaktor

21. 12. 2023

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář