Lék na všechny neduhy? Zlatý a poctivý vývar

Je zásadní pečovat o to, co jíte, protože to se pak odráží na vašem zdraví. Jedním z tipů, které vám v žaludku udělají krásně teplo jako v pokojíčku, je i domácí vývar.

Aby dokázal léčit, chce to čas se mu věnovat. Jakmile ale nakrájíte všechnu zeleninu, což zabere nějakou dobu, máte vlastně hotovo. Pak už jen stačí počkat, až za pár hodin budete mít opravdu zázračný všelék.
Vývar používaly jako lék už naše babičky i celé předchozí generace. Při horkostech a teplotách dodá tělu vitaminy, tekutiny i zasytí. Funguje i jako uklidňující prostředek.

Čím déle bude na plotně probublávat, tím bude výsledek silnější a zdravější. Od pytlíkové varianty ale žádné zázraky nečekejte. Proto když se pustíte do přípravy, uvařte rovnou pořádný hrnec a přebytky dejte do ledničky či zamrazit.Lék na všechny neduhy? Zlatý a poctivý vývar

Silný vývar nemusíte využívat jen jako polévku k hlavnímu jídlu. V zimě je příjemný i jako snídaně či si ho můžete dát jako svačinku do hrnku a popíjet (denně max. půl litru). Vynikající je i při přípravě italských rizot, kdy se jím podlévá rýže, či jako součást omáček.

Na zeleninový vývar nemusíte používat pouze klasickou kořenovou zeleninu, ale klidně přidejte špenát, květák, brokolici, bramboru, řapíkatý celer… a vařte maximálně 4 hodiny.

Masový vývar chce více trpělivosti, ale síla z něj je mnohem větší. Omyté maso nebo kosti přiveďte k varu a nechte chvíli probublávat, poté slijte „špinavou“ vodu. Do čisté vody opět vložte maso nebo kosti, kořenovou zeleninu, cibuli a česnek. Podle druhu masa nechte táhnout 4 až 20 hodin.

Dosolujte jej až po dovaření. Pokud solit příliš nechcete, protože si příjem soli hlídáte, pomůže vám nové koření, bobkový list, nať petržele, které vývaru dodají chuť. Takovouto variantu využívá čínská medicína při dietách i jako lék.

Léčivá síla slepičího vývaru byla potvrzena dokonce vědci. Protizánětlivé účinky polévky dokážou léčit bolest v krku i infekce horních cest dýchacích. A patří mezi nejlepší možnost, co do sebe během nemoci dostat.

přidejte na:
Šéfredaktor

18. 01. 2024

Fotogalerie


Další články

Přidat komentář